XXVIII Ogólnopolska Olimpiada Młodzieży w sportach halowych – Podlaskie 2022 odbywa się w okresie od 29 marca do 9 czerwca 2022 roku. 8 kwietnia odbyło się oficjalne otwarcie XXVIII Ogólnopolskiej Olimpiady Młodzieży w Sportach Halowych Podlaskie 2022. Weźmie w niej  udział około 2700 zawodniczek i zawodników. Zawody zostaną przeprowadzone w 12 dyscyplinach sportu – badmintonie, boksie, brydżu sportowym, gimnastyce (artystycznej, sportowej i na trampolinie), judo, piłce ręcznej, piłce siatkowej, szachach, szermierce, taekwondo olimpijskim, tenisie stołowym i zapasach. Zawody przeprowadzane są na obiektach sportowych 7 miejscowości województwa podlaskiego. Młodym sportowcom towarzyszy około 720 trenerów i opiekunów.

Fundacja przekazała organizatorom wydarzenia –  Podlaskiej Federacji Sportu – darowiznę na zakup profesjonalnego sprzętu sportowego, który umożliwi przeprowadzenie zawodów ogólnopolskich na jak najwyższym poziomie i w profesjonalnych warunkach. Sprzęt po zawodach zostanie przekazany klubom sportowym z województwa podlaskiego, dzięki czemu będą miały one możliwość poprawienia swoich warunków treningowych, co w przyszłości zapewne będzie skutkowało lepszymi wynikami sportowymi.

Uroczyste zamknięcie XXVIII Ogólnopolskiej Olimpiady Młodzieży w Sportach Halowych Podlaskie 2022 odbyło się 09.06.2022 w Supraślu.