Zakończenie 2. etapu konkursu „odLOTTOwa jazda”

Zakończyliśmy 2. etap konkursu „odLOTTOwa jazda”, autorskiego programu realizowanego przez Fundację LOTTO im. Haliny Konopackiej. Miło nam poinformować, że Laureatami Programu „odLOTTOwa jazda 2022” zostały organizacje:
Nagroda za I miejsce – Akademia Sportowego Rozwoju Natalii Czerwonki, nagroda finansowa w wysokości 25 000 zł;
Nagroda za II miejsce – Fundacja Dla Dzieci Niepełnosprawnych “NADZIEJA”, nagroda finansowa w wysokości 20 000,00 zł;
Nagroda za III miejsce – Gmina Sulmierzyce, nagroda finansowa w wysokości 15 000,00 zł.

Zarząd Fundacji LOTTO postanowił przyznać nagrody dodatkowe dla wyróżniających się projektów i beneficjentów:
Nagroda Dodatkowa – Stowarzyszenie Kurs na Obrowo, nagroda finansowa w wysokości 10 000,00 zł;
Nagroda Dodatkowa – Fundacja Pomocy Dzieciom Humana, nagroda finansowa w wysokości 10 000,00 zł.

Wszystkim serdecznie gratulujemy!

Liczbowe podsumowanie wyzwania:

Informacje o programie

Program „odLOTTOwa jazda” to autorski program Fundacji LOTTO im. Haliny Konopackiej. Ideą akcji jest promowanie aktywności fizycznej i zaangażowania społecznego poprzez umożliwienie uczestnikom włączania się do akcji i wyjeżdżania kilometrów na rowerze, na rzecz jednej z organizacji zakwalifikowanej do konkursu.Swoje pomysły na projekty mogą zgłaszać podmioty (organizacje), o których mowa w art. 3 ustawy z dnia 24 kwietnia 2003 r. o działalności pożytku publicznego i wolontariacie w szczególności:organizacje non-profit, podmioty nie prowadzące działalności gospodarczej, organizacje i instytucje działające na rzecz dobra publicznego.Zgłaszane projekty muszą być zgodne z celami statutowymi Fundacji LOTTO. Zakwalifikowane organizacje zachęcają swoich sympatyków do zbierania kilometrów na ich rzecz. Uczestnicy decydują, jaki projekt chcą wesprzeć kilometrami podczas jazdy na rowerze, wskazując odpowiednią organizację w aplikacji. Uczestnik może wybrać tylko jedną organizację podczas trwania całego konkursu.

Zwyciężają projekty, które zbiorą na swoim koncie najwięcej kilometrów.

Projekt przewiduje również przekazanie nagród dodatkowych dla wyróżniających się projektów, których wartość merytoryczna i znaczenie poruszonego problemu społecznego zostanie wysoko oceniona przez Organizatora.

Zakończyliśmy I etap konkursu wybierając 18 organizacji i ich projekty na rzecz których już od 10 czerwca będziecie mogli wyjeżdżać kilometry!

HARMONOGRAM

09.05.2022 r. Start projektu – rejestracja wniosków
  29.05.2022 r. Zakończenie naboru wniosków
  06.06.2022 r. Ogłoszenie wyników I etapu (lista zakwalifikowanych podmiotów)
  10.06.2022 r. Start rywalizacji grupowej (wyjeżdżanie kilometrów)
  31.08.2022 r. Koniec rywalizacji grupowej
  08.09.2022 r. Ogłoszenie wyników II etapu (rywalizacji grupowej)

Z powodzeniem odbyły się już cztery edycje programu.

Podczas czterech edycji programu OdLOTTOwa jazda:

• przejechano łącznie ponad 289 200 000 km rowerami,
  • rywalizowało 158 Organizacji,
  • na rowerze jeździło ponad 49 240 uczestników,
  • uczestnicy mogli wesprzeć 158 różnych projektów, przekazując im wyjeżdżone przez siebie kilometry,
  • wspólnie spalono ponad 1066 000 000 kcal.