Informacje o programie

Program „odLOTTOwa jazda” to autorskiprogram Fundacji LOTTO im. Haliny Konopackiej. Ma on na celu przede wszystkim promowanie aktywności fizycznej i zaangażowania społecznego. Ideą akcji jest aktywizacja sportowa Polaków poprzez umożliwienie im włączania się do akcji i wyjeżdżania kilometrów na rowerze, na rzecz jednej z organizacji zakwalifikowanej do konkursu.Swoje pomysły na projekty mogą zgłaszać organizacje non-profit, podmioty nie prowadzące działalności gospodarczej, organizacje i instytucje działające na rzecz dobra publicznego oraz podmioty prowadzące działalność gospodarczą, jednak nie nastawione na osiąganie zysku.
Zwyciężają projekty, które zbiorą na swoim koncie najwięcej kilometrów.W dwóch ostatnich edycjach przekazane zostały również nagrody dodatkowe dla wyróżniających się projektów, których wartość merytoryczna i ważkość poruszonego problemu społecznego Organizator ocenił bardzo wysoko.

Rowerzyści sami decydują, jaki projekt, organizację chcą wesprzeć kilometrami, które naliczają się w aplikacji na ich telefonach podczas jazdy na rowerze.

Z powodzeniem odbyły się już trzy edycje programu.

Podczas trzech edycji programu OdLOTTOwa jazda:

• przejechano łącznie ponad 287 200 000 km rowerami,
  • rywalizowało 125 Organizacji,
  • na rowerze jeździło ponad 42 240 uczestników,
  • uczestnicy mogli wesprzeć 125 różnych projektów, przekazując im wyjeżdżone przez siebie kilometry,
  • wspólnie spalono ponad 1000 000 000 kcal.

Ambasadorzy akcji

Rafał Wilk

- Ambasador Programu ‘odLOTTOwa jazda’;
- polski żużlowiec i trener żużlowy, który w 2006 roku miał wypadek, lecz nie poddał się i od kilku lat reprezentuje Polskę jeżdżąc na handbike’u - rowerze z napędem ręcznym;
- kolarz ręczny;
- trzykrotny Mistrz (2012, 2016 r.) i V-ce Mistrz Paraolimpijski (2016 r.);
- pięciokrotny Mistrz Świata, czterokrotny zdobywca Pucharu Świata oraz Pucharu Europy;
- pięciokrotnie znalazł się na pierwszym miejscu rankingu UCI (ranking kolarski).

Motto Naszego Ambasadora:
"Jeśli chcesz, to znajdziesz sposób, jeśli nie to znajdziesz powód" – to hasło świetnie wpisuje się w naszą akcję, która zachęca to aktywizacji społeczeństwa.