Odbędzie się w 14 blokach sportów zimowych i … koszykówce. Udział w niej weźmie blisko 1 500 młodych sportowców z całego kraju. Rywalizacja uzdolnionej młodzieży potrwa do 12 marca. Fundacja nasza wspiera organizację tej imprezy.

W zawodach rywalizuje młodzież w wieku 12-21 lat. Dla wielu uczestników udział w olimpiadzie będzie pierwszym startem w karierze na imprezie tak wysokiej rangi mistrzowskiej. Zawody finałowe OOM będą jednocześnie mieć rangę Mistrzostw Polski Juniorów Młodszych (w 78 konkurencjach) w sportach: biathlon, curling, hokej na lodzie, łyżwiarstwo figurowe, łyżwiarstwo szybkie (tor długi i shorttrack), narciarstwo (alpejskie i klasyczne – biegi, skoki, kombinacja norweska), sporty saneczkowe i snowboard. W tych samych sportach (w 71 konkurencjach), poza curlingiem, hokejem na lodzie i łyżwiarstwem figurowym, rozegrane zostaną ponadto Mistrzostwa Polski Juniorów. Dodatkowo do olimpiady w bloku sportów zimowych została włączona rywalizacja 8 najlepszych wojewódzkich reprezentacji koszykarek i koszykarzy w wieku 13-14 lat (wyłonionych po wcześniejszych turniejach międzywojewódzkich).

Głównym celem sportowej rywalizacji jest selekcja wybitnych zawodników i objęcie najlepszych z nich kompleksowym programem szkolenia przez właściwe polskie związki sportowe. W bliższej perspektywie czasowej zawody Ogólnopolskiej Olimpiady Młodzieży stanowią podstawę kwalifikacji do reprezentacji Polski na zawody międzypaństwowe juniorów młodszych i juniorów, w tym na Mistrzostwa Europy i Mistrzostwa Świata w tych kategoriach wiekowych, Olimpijski Festiwal Młodzieży Europy oraz Młodzieżowe Igrzyska Olimpijskie (rozgrywane co 4 lata). W dalszej perspektywie najlepsi spośród uczestników olimpiad młodzieżowych zdobywają medale Mistrzostw Europy i Mistrzostw Świata w kategorii seniorów, czy też Zimowych Igrzysk Olimpijskich. Tę samą sportową drogę przeszli m.in. Kamil Stoch, czy Justyna Kowalczyk. Warto więc śledzić tegoroczną rywalizację najlepszych młodych adeptów sportów zimowych.

Organizatorem XXIII Ogólnopolskiej Olimpiady Młodzieży w Sportach Zimowych Małopolska 2017 jest Małopolski Związek Stowarzyszeń Kultury Fizycznej, na podstawie decyzji Ministra Sportu i Turystyki, który powierzył Województwu Małopolskiemu tę imprezę i w głównej części ją finansuje. Gospodarzem imprezy jest Marszałek Województwa Małopolskiego, dofinansowujący zawody finałowe, jak też oficjalne otwarcie imprezy, które nastąpi 25 lutego w Bukowinie Tatrzańskiej. Do organizacji imprezy włączyła się nasza Fundacja, dofinansowując zakup specjalistycznego sprzętu sportowego na potrzeby organizacji zawodów, m.in. skutera śnieżnego do wyznaczania narciarskich tras biegowych, czy też siatek zabezpieczających rozegranie konkurencji alpejskich.

Zawody finałowe odbywać się będą w różnych miejscowościach Małopolski: Kościelisko – biathlon, Krynica-Zdrój – curling, łyżwiarstwo figurowe, shorttrack, sporty saneczkowe i rozgrywki finałowe w hokeju na lodzie, Oświęcim – wcześniejsze eliminacje hokeistów, Zakopane – łyżwiarstwo szybkie, narciarstwo alpejskie, narciarstwo klasyczne (biegi, skoki i kombinacja norweska) i snowboard (freestyle), Jurgów – snowboard (sbx), Suche – snowboard (konkurencje alpejskie), Bochnia – koszykówka dziewcząt i Wieliczka – koszykówka chłopcy.

Rywalizację najlepszych młodych zawodników sportów zimowych zakończą biathloniści, walcząc o tytuły i medale w kolebce polskiego biathlonu, na pięknych trasach w Kościelisku-Kirach. To tam wychowali się i trenowali przed najważniejszymi startami najlepsi polscy biathloniści od lat 60. XX wieku. W marcu będziemy tam poszukiwać ich następców, kandydatów na przyszłych olimpijczyków, mistrzów świata i Europy.