Odbędzie się w 18 blokach sportów. Udział w niej weźmie blisko 2 500 młodych sportowców z całego kraju. Rywalizacja uzdolnionej młodzieży trwać będzie w okresie od 1 kwietnia do 11 czerwca 2017 r. Fundacja nasza wspiera organizację tej imprezy.

Do rywalizacji przystąpi młodzież w kategorii juniora młodszego. Dla wielu uczestników udział w olimpiadzie będzie pierwszym startem w karierze na imprezie tak wysokiej rangi mistrzowskiej. Zawody finałowe OOM będą jednocześnie mistrzostwami Polski juniorów młodszych (w 102 konkurencjach) w sportach: badminton, brydż sportowy, gimnastyka artystyczna, gimnastyka sportowa, judo, piłka siatkowa, skoki na trampolinie, szachy, taekwondo olimpijskie, tenis, tenis stołowy, zapasy styl wolny i klasyczny oraz zapasy kobiet.

Głównym celem sportowej rywalizacji jest selekcja wybitnych zawodników i objęcie najlepszych z nich kompleksowym programem szkolenia przez właściwe polskie związki sportowe. W bliższej perspektywie czasowej, zawody Ogólnopolskiej Olimpiady Młodzieży stanowią podstawę kwalifikacji do reprezentacji Polski na zawody międzypaństwowe juniorów młodszych i juniorów, w tym na mistrzostwa Europy i mistrzostwa świata w tej kategorii wiekowej, Olimpijski Festiwal Młodzieży Europy oraz Młodzieżowe Igrzyska Olimpijskie (rozgrywane co 4 lata). W dalszej perspektywie, najlepsi spośród uczestników olimpiad młodzieżowych zdobywać będą medale mistrzostw Europy i mistrzostw świata w kategorii seniorów, jak też nominacje do reprezentacji Polski na Igrzyska Olimpijskie.

Organizatorem XXIII Ogólnopolskiej Olimpiady Młodzieży w Sportach Halowych Lubuskie 2017 jest Lubuska Federacja Sportu, na podstawie decyzji Ministra Sportu i Turystyki, który powierzył Województwu Lubuskiemu tę imprezę i w głównej części ją finansuje. Gospodarzem imprezy jest Marszałek Województwa Lubuskiego, dofinansowujący zawody finałowe oraz ceremonię otwarcia imprezy, która nastąpi 1 kwietnia w hali tenisowej Wojewódzkiego Ośrodka Sportu i Rekreacji w Drzonkowie. Ceremonia zamknięcia imprezy zaplanowana została na tym samym obiekcie, na dzień 11 czerwca, po zakończeniu zawodów finałowych w gimnastyce sportowej.  Do organizacji imprezy włączyła się nasza Fundacja, dofinansowując zakup specjalistycznego sprzętu sportowego na potrzeby organizacji zawodów, m.in. kompletu trampoliny do skoków oraz pięciu mat badmintonowych.

Zdecydowana większość zawodów finałowych (13) odbędzie się na obiektach Wojewódzkiego Ośrodka Sportu i Rekreacji w Drzonkowie, a pozostałew innych miejscowościach województwa lubuskiego: badminton – Babimost, judo (dziewczęta i chłopcy) – Gorzów Wielkopolski, piłka siatkowa – Nowa Sól (dziewczęta) i Sulęcin (chłopcy) oraz gimnastyka artystyczna i tenis – Zielona Góra.