14.02.2019

Sorry, this entry is only available in Polish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Poznajcie speed-ball i kolejnego Mistrza Kumulacji Aktywności. Prezentację zaczynamy od samej dyscypliny. „Speed-ball – pierwszy i jedyny sport z wykorzystaniem piłki i rakiet inny niż wszystkie, jakie znasz! Pomysł gry w speed-ball narodził się w Egipcie w drugiej połowie XX wieku. Początkowo był traktowany jako trening koordynacji i refleksu dla tenisistów. Jednak dzięki niewielkim wymaganiom sprzętowym i wielkiej frajdzie jaką sprawia granie, szybko przekształcił się w nowy, odrębny sport” – tak przedstawia swoją pasję serwis Federacji Speed-Ball Polska.

Naszym Mistrzem, który prowadzi zajęcia związane z tą dyscypliną jest Zbigniew Bizoń – zawodnik polskiej kadry, który wielokrotnie uczestniczył w Mistrzostwach Polski i Świata w konkurencji super-solo oraz w sztafecie drużynowej solo-relay.

Pod hasłem „Speed-ball. Trenujemy nad Rabą, by zwyciężać nad Nilem” Zbigniew prowadzi zajęcia dla młodych podopiecznych z Myślenic. Organizowane ćwiczenia równomiernie rozwijają różne partie mięśni, a gry z użyciem dwóch rakietek oburącz wzmacniają podzielność uwagi i koncentracji, poprawiają szybkość, wytrzymałość oraz refleks zawodników.

Zapraszamy do speed-ballowej galerii zdjęć. Zajrzyjcie do środka.