22.01.2019

Sorry, this entry is only available in Polish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

„Akcja Rewitalizacja” to kolejny projekt realizowany w ramach Kumulacji Dobrej Woli. Prace renowacyjne, umożliwiające bezpieczną zabawę dzieciom, nasi wolontariusze wykonali tym razem w Szkole Podstawowej nr 2 im. Floriana Adamskiego w Chełmie Śląskim. Ze względu na to, że niektóre elementy konstrukcji placu zabaw leżały nieużytkowane i zagrażały bezpieczeństwu osób korzystających, plac rekreacyjny zamykany był w trakcie szkolnych przerw, a także w weekendy, przez co dzieci nie mogły korzystać również z boiska placówki.

Wolontariusze postanowili wymienić stare i zniszczone elementy konstrukcji drewnianych, takie jak: drabinki, huśtawki, deski oraz śruby. Odmalowali wyselekcjonowane części, które okazały się zdatne do dalszego, bezpiecznego użytkowania, wymienili i uzupełnili łączniki w konstrukcjach, zakotwiczyli zjeżdżalnię oraz wymienili podest, zabezpieczyli drewniane elementy drewnochronem.

Oprócz ww. prac wolontariusze zadbali także o stronę wizualną – posadzili ozdobne krzewy wyznaczające granicę miejsca rekreacyjnego. Dzięki ich działaniom szkolna społeczność może teraz bezpiecznie korzystać z odnowionego placu zabaw. Brawo!