Zimowa olimpiada młodzieży zakończona

15-03-2017

Zawody biathlonowe w Jakuszycach zakończyły XXIII Ogólnopolską Olimpiadę Młodzieży w sportach zimowych – Małopolska 2017.

Od początku lutego w zimowej olimpiadzie rywalizowało ponad tysiąc sześćset młodych zawodników z 15 województw (bez świętokrzyskiego) w 14 sportach. Organizatorami imprezy byli: Małopolski Związek Stowarzyszeń Kultury Fizycznej i oraz samorząd Województwa Małopolskiego, a Fundacja nasza była Partnerem Imprezy. O ostatnie medale mistrzostw Polski juniorów młodszych i juniorów walczyli reprezentanci 14 klubów biathlonowych. Ich rywalizacja, ze względu na warunki pogodowe, została przeniesiona do karkonoskich Jakuszyc. Najlepszymi biathlonistami okazali się zawodnicy BKS Wojsko Polskie Kościelisko, którzy wygrali klasyfikację klubową. Gwiazdą zawodów była Kamila Żuk, reprezentantka AZS-AWF Katowice, która zdobyła komplet złotych medali w konkurencjach indywidualnych.

Po podsumowaniu wyników wszystkich rozegranych konkurencji i rozdaniu 430 medali w klasyfikacji klubowej zwyciężyli reprezentanci MKS Karkonosze Sporty Zimowe Jelenia Góra – 383,58 pkt, przed ŁKS Juvenia Białystok – 346 pkt i KS Ski Test Kraków – 308 pkt. W klasyfikacji wojewódzkiej najwięcej punktów zdobyli reprezentanci gospodarzy z Małopolski – 2 145,58 pkt, przed Śląskiem – 1 588,83 pkt i Dolnym Śląskiem – 912,29 pkt. W klasyfikacji medalowej kolejność pierwszych dwóch województw była odwrotna, województwo śląskie zdobyło o 10 złotych medali więcej niż gospodarze, mimo iż Małopolska wywalczyła łącznie 105 medali, przy 82 dla Śląska.