Informacje o programie

Program „odLOTTOwa jazda” to autorski program Fundacji LOTTO im. Haliny Konopackiej. Program ma na celu przede wszystkim promowanie aktywności fizycznej i zaangażowania społecznego. Ideą akcji jest promowanie aktywności fizycznej i zaangażowania społecznego poprzez umożliwienie uczestnikom włączania się do akcji i wyjeżdżania kilometrów na rowerze, na rzecz jednej z organizacji zakwalifikowanej do konkursu.Swoje pomysły na projekty mogą zgłaszać podmioty (organizacje), o których mowa w art. 3 ustawy z dnia 24 kwietnia 2003 r. o działalności pożytku publicznego i wolontariacie w szczególności:organizacje non-profit, podmioty nie prowadzące działalności gospodarczej, organizacje i instytucje działające na rzecz dobra publicznego.Zgłaszane projekty muszą być zgodne z celami statutowymi Fundacji LOTTO. Zakwalifikowane organizacje zachęcają swoich sympatyków do zbierania kilometrów na ich rzecz. Uczestnicy decydują, jaki projekt chcą wesprzeć kilometrami podczas jazdy na rowerze, wskazując odpowiednią organizację w aplikacji. Uczestnik może wybrać tylko jedną organizację podczas trwania całego konkursu.

Miło nam poinformować, że Laureatami Programu „odLOTTOwa jazda 2021” zostały organizacje:

• Nagroda za I miejsce – Stowarzyszenie Domy Dziecka w Skopaniu
  • Nagroda za II miejsce – Tour de Fundacja – akcja charytatywna
  • Nagroda za III miejsce – Stowarzyszenie WGR Rowerowy Grójec
  • Nagroda Dodatkowa – Fundacja Aktywni Bez Barier
  • Nagroda Dodatkowa – Fundacja naKole
  • Nagroda Dodatkowa – Stowarzyszenie zwykłe Pozytywni z Pasją.

Wszystkim serdecznie gratulujemy.

Regulamin konkursu

Z powodzeniem odbyły się już trzy edycje programu.

Podczas trzech edycji programu OdLOTTOwa jazda:

• przejechano łącznie ponad 287 200 000 km rowerami,
  • rywalizowało 125 Organizacji,
  • na rowerze jeździło ponad 42 240 uczestników,
  • uczestnicy mogli wesprzeć 125 różnych projektów, przekazując im wyjeżdżone przez siebie kilometry,
  • wspólnie spalono ponad 1000 000 000 kcal.

Ambasador 3. Edycji

Rafał Wilk

- Ambasador Programu ‘odLOTTOwa jazda’;
- polski żużlowiec i trener żużlowy, który w 2006 roku miał wypadek, lecz nie poddał się i od kilku lat reprezentuje Polskę jeżdżąc na handbike’u - rowerze z napędem ręcznym;
- kolarz ręczny;
- trzykrotny Mistrz (2012, 2016 r.) i V-ce Mistrz Paraolimpijski (2016 r.);
- pięciokrotny Mistrz Świata, czterokrotny zdobywca Pucharu Świata oraz Pucharu Europy;
- pięciokrotnie znalazł się na pierwszym miejscu rankingu UCI (ranking kolarski).

Motto Naszego Ambasadora:
"Jeśli chcesz, to znajdziesz sposób, jeśli nie to znajdziesz powód" – to hasło świetnie wpisuje się w naszą akcję, która zachęca to aktywizacji społeczeństwa.