Informacje o programie

Program „odLOTTOwa jazda” to autorskiprogram Fundacji LOTTO im. Haliny Konopackiej. Ma on na celu przede wszystkim promowanie aktywności fizycznej i zaangażowania społecznego. Ideą akcji jest aktywizacja sportowa Polaków poprzez umożliwienie im włączania się do akcji i wyjeżdżania kilometrów na rowerze, na rzecz jednej z organizacji zakwalifikowanej do konkursu.Swoje pomysły na projekty mogą zgłaszać organizacje non-profit, podmioty nie prowadzące działalności gospodarczej, organizacje i instytucje działające na rzecz dobra publicznego oraz podmioty prowadzące działalność gospodarczą, jednak nie nastawione na osiąganie zysku.
Zwyciężają projekty, które zbiorą na swoim koncie najwięcej kilometrów.W dwóch ostatnich edycjach przekazane zostały również nagrody dodatkowe dla wyróżniających się projektów, których wartość merytoryczna i ważkość poruszonego problemu społecznego Organizator ocenił bardzo wysoko.

Rowerzyści sami decydują, jaki projekt, organizację chcą wesprzeć kilometrami, które naliczają się w aplikacji na ich telefonach podczas jazdy na rowerze.

Z powodzeniem odbyły się już trzy edycje programu.

Podczas trzech edycji programu OdLOTTOwa jazda:

• przejechano łącznie ponad 287 200 000 km rowerami,
  • rywalizowało 125 Organizacji,
  • na rowerze jeździło ponad 42 240 uczestników,
  • uczestnicy mogli wesprzeć 125 różnych projektów, przekazując im wyjeżdżone przez siebie kilometry,
  • wspólnie spalono ponad 1000 000 000 kcal.