KDW – z naturą gramy fair play

Uprzejmie informujemy, że 17.04.2023 r. zakończyliśmy nabór wniosków do Programu „Kumulacja Dobrej Woli – Z naturą gramy fair play”. Dziękujemy wolontariuszom za wszystkie zrealizowane projekty.

Fundacja LOTTO im. Haliny Konopackiej we współpracy z Totalizatorem Sportowym przygotowała edycję specjalną wolontariatu pracowniczego z okazji Dnia Ziemi, który obchodzimy 22 kwietnia!

• Wydarzenie dla pracowników z Warszawy: Centrali, Oddziału Warszawa, Oddziału TWKS, Fundacji LOTTO im. Haliny Konopackiej, Fundacji Totalizatora Sportowego, spółek zależnych Totalizatora Sportowego oraz kolektorów fizycznych.

Chcemy wspólnie przygotować Ziemię na jej dzień! Z tej okazji 19 kwietnia organizujemy wjazd do Nadleśnictwa Drewnica, by wspólnie posprzątać las i zasadzić nowe drzewa.

Aby wziąć udział w wydarzeniu zależy zapisać się przez formularz dostępny w wewnętrznym Intranecie Totalizatora Sportowego.

• Edycja Specjalna wolontariatu pracowniczego dla oddziałów

Fundacja LOTTO im. Haliny Konopackiej ogłosiła edycję specjalną programu „Kumulacja Dobrej Woli”, w której może zgłosić się maksymalnie jeden zespół z każdego z oddziałów (poza TWKS i Warszawą, ponieważ do tych oddziałów skierowane jest pierwsze wydarzenie). Do zespołu może zgłosić się dowolna liczba pracowników (minimum 3), a dofinansowanie jest przeliczne na podstawie liczby zaangażowanych w akcję pracowników (70 zł * liczba osób).

Grupy wolontariuszy z oddziałów mogą zorganizować akcję między 11 a 20 kwietnia. Minimum 3 dni przed planowanym wydarzeniem muszą zgłosić projekt online do Fundacji przez Generator Wniosków. Projekt wolontariacki w ramach tej edycji specjalnej musi być bezpośrednio powiązany z Dniem Ziemi i z ekologią. Grupa wolontariuszy może skorzystać z przygotowanego scenariusza zorganizowania akcji sprzątania lasu/sadzenia drzew, ale nie musi – może wymyślić swój własny, innowacyjny projekt.

Wszystkie informacje zawarte są w regulaminie.

Szczegółowe informacje o wolontariacie lub pomoc w złożeniu wniosku można uzyskać:

Jak wypełniać wniosek?

Pamiętaj, że oceniając wnioski mamy jedynie informacje, które zostały w nim zawarte, dlatego bardzo ważne jest, aby dobrze opisać swój projekt.

• Po wejściu do generatora wniosków należy zalogować się  w sekcji „osoba fizyczna” i wybrać program „Kumulacja Dobrej Woli – Z naturą gramy fair play”.
  • Należy dobrze określić cel projektu
  • Warto, aby każdy wolontariusz miał jasno określoną rolę, ważne jest żeby określić zadania zgodne z kompetencjami wolontariuszy.
  • W opisie szczegółowym powinny być zamieszczone wszystkie informacje dotyczące realizacji projektu–przygotowania, zakupy, realizację zadań, etc. Postaraj się zaplanować działania już na etapie wypełniania wniosku.
  • Harmonogram nie musi być nadmiernie szczegółowy, jednak nie może być zbyt ogólny.
  • Budżet projektu musi być dobrze zaplanowany tak, aby rzeczywiste wydatki były w nim odzwierciedlone i aby łatwo było go rozliczyć w sprawozdaniu końcowym.

Regulamin Programu „Kumulacja Dobrej Woli – Z naturą gramy fair play
Scenariusz

WOLONTARIUSZ to ten, kto bezinteresownie i ochotniczo pomaga innym, ale nie dlatego, że są oni z nim związani więzami rodzinnymi, bądź dlatego, że upatruje w tym swój własny interes, lecz dlatego że może pomóc, że może czynić dobro.

Pamiętaj!

• Wniosek można złożyć poprzez https://wnioski.fundacjalotto.pl/, logując się jako „osoba fizyczna” i wybierając program „Kumulacja Dobrej Woli”
  • Przy wydatkowaniu środków dofinansowania należy zbierać dokumenty księgowe (faktury, rachunki), w celu późniejszego rozliczenia.
  • Faktury i rachunki muszą być wystawione na Fundację LOTTO im Haliny Konopackiej (ul. Targowa 25, 03-728 Warszawa, NIP 113-279-19-96).
  • W ciągu 14 dni od zakończenia projektu, należy złożyć sprawozdanie merytoryczne poprzez generator wniosków https://wnioski.fundacjalotto.pl/ i rozliczenie kwoty dofinansowania w „formie papierowej”, na formularzu dostępnym w generatorze wniosków.
  • Do rozliczenia dofinansowania należy dołączyć oryginały wszystkich faktur i rachunków.

Złóż wniosek