20.03.2020

Fundacja LOTTO im. Haliny Konopackiej, której fundatorem jest Totalizator Sportowy, przekaże  4 miliony złotych na walkę z epidemią koronawirusa w Polsce. Środki posłużą do zakupu m. in. niezbędnego sprzętu dla 6 szpitali.

Jak informują przedstawiciele Fundacji LOTTO im. Haliny Konopackiej wsparcie trafi do szpitali w województwach: lubelskim, łódzkim, mazowieckim, śląskim oraz podkarpackim (2 szpitale).

Fundacja LOTTO im. Haliny Konopackiej do tej pory przekazywała fundusze przede wszystkim na projekty związane z aktywnością dzieci i młodzieży. W związku z trwającym w Polsce stanem zagrożenia epidemicznego, podjęliśmy jednak decyzję o przekazaniu środków na kolejny cel – zakup niezbędnego sprzętu oraz innych materiałów medycznych do walki z koronawirusem. Mamy nadzieję, że nasza pomoc pozwoli nie tylko na szybsze leczenie pacjentów, ale także będzie znaczącym wsparciem dla pracowników służby zdrowia, którzy codziennie, z ogromnym poświęceniem, wykonują swoje obowiązki – powiedział Olgierd Cieślik, Prezes Zarządu Totalizatora Sportowego, Przewodniczący Rady Fundacji LOTTO im. Haliny Konopackiej.

Na liście zakupów Fundacji są już respiratory wraz z układami jednorazowymi, aparat do wspomagania oddychania, defibrylator, videolaryngoskop, aparat wielofunkcyjny USG oraz sprzęty ochronne, jak kombinezony czy maski.

– Jesteśmy w stałym kontakcie z przedstawicielami Ministerstwa Zdrowia oraz personelem medycznym szpitali. Otrzymujemy na bieżąco informacje jakie zapotrzebowanie jest im niezbędne i w jakiej formie najlepiej jest je przekazać. Najważniejsze jest by z naszej pomocy pacjenci oraz pracownicy służby zdrowia mogli skorzystać najszybciej jak to możliwe – podkreśliła Anna Kukla, Prezes Fundacji LOTTO im. Haliny Konopackiej.

Fundacja LOTTO im. Haliny Konopackiej  jest fundacją korporacyjną założoną przez Totalizator Sportowy w 2009 roku.