Ćwiczenie nr 6

„Wzmacnianie mięśni kończyn górnych oraz brzucha w podporze przodem z oparciem na kolanach”

Cel ćwiczenia – wzmocnienie mięśni obręczy barkowej, klatki piersiowej oraz kończyn górnych i brzucha.

P.W. – podpór przodem, nogi ugięte w stawach kolanowych oparte o podłoże, ramiona wyprostowane, ręce rozstawione na szerokość barków, kręgosłup i głowa w jednej linii.

1. – ćwiczący z pozycji wyjściowej ugina ramiona w stawach łokciowych opuszczając tym samym górną część tułowia w kierunku podłoża. W momencie uginania łokcie powinny kierować się do tyłu.

Sposób wykonania –z pozycji wyjściowej uginamy ramiona w stawach łokciowych i jednocześnie opuszczamy górną część tułowia do dołu. Łokcie powinny kierować się ku tyłowi. Następnie przy samym dole zatrzymujemy ruch na 1 sekundę i wracamy do pozycji wyjściowej. Należy zwracać uwagę, aby kręgosłup i głowa były w jednej linii. Podczas ugięcia rąk wykonujemy wdech, wracając wydech. Z czasem utrudniamy ćwiczenie poprzez wyprostowanie nóg w stawach kolanowych zaczynając z pełnego podporu przodem.

D – 3 serie x 5– 10 powtórzeń/1’

Miejsce wykonywania ćwiczenia: sala gimnastyczna, parki, siłownia, w domu

UWAGA: przy twardym podłożu zastosować rozłożony koc lub karimatę