01.06.2023

Już w najbliższą sobotę 3 czerwca zapraszamy na wspólne świętowanie Dnia Dziecka w ogrodach Kancelarii Premiera! Na najmłodszych czeka moc atrakcji m.in. zabawy z interaktywnymi eksponatami, budowanie robotów z przedmiotów codziennego użytku, pokaz musztry paradnej żołnierzy z Pułku Reprezentacyjnego Wojska Polskiego, demonstracja pojazdów służbowych, jazda samochodem w symulatorze z użyciem gogli do wirtualnej rzeczywistości. Dzieci będą mogły poznać podstawy udzielania pierwszej pomocy, zobaczyć wystawę ginących gatunków roślin i zwierząt, czy sprawdzić działanie wykrywacza min.

W programie nie zabraknie licznych występów na scenie:
– pokazy magików;
– teatrzyk “Wielka przygoda małej chmurki”;
– występ zespołu Spilno Band;
– występ dziecięcej grupy muzycznej Marimbaki;
i wiele więcej.

Swoje atrakcje dla uczestników przygotowuje także zespół Fundacji LOTTO. W naszym programie m.in.

– zawody na ergometrach wioślarskich pod czujnym okiem Joanny Hentki

Joanna Hentka – polska wioślarka, brązowa medalistka igrzysk olimpijskich (2016) w czwórce podwójnej i brązowa medalistka mistrzostw świata (2013) oraz olimpijka z Londynu (2012), medalistka mistrzostw świata i mistrzostw Europy. 6-krotna Mistrzyni Sportu autorskiego Programu Fundacji „Kumulacja Aktywności” (5. – 10. edycja).

– rozmowy z Aleksandrą Mirosław o jej dzieciństwie i karierze

Aleksandra Mirosław – Ambasadorka Totalizatora Sportowego, polska zawodniczka uprawiająca wspinaczkę sportową, specjalizująca się we wspinaczce na szybkość. Dwukrotna mistrzyni świata w tej konkurencji (2018, 2019), trzykrotna mistrzyni świata juniorów (2009, 2011 i 2013). Uczestniczka Letnich Igrzysk Olimpijskich w Tokio w 2020 r. Aktualna rekordzistka świata we wspinaczce na szybkość. Panią Olę zaprosimy do wzięcia udziału w wyścigach na trenażerach wioślarskich – co będzie wyjątkową atrakcją stoiska

– strefa autografów
– mural z Haliną Konopacką

Halina Konopacka – poetka i malarka, lekkoatletka, rekordzistka świata i mistrzyni olimpijska (pierwsza w historii polskiego olimpizmu) w rzucie dyskiem Igrzysk IX Olimpiady w Amsterdamie (1928), od 2018 roku patronka Fundacji LOTTO.

O bezpieczeństwo naszych gości zadbają funkcjonariusze Służby Ochrony Państwa, którzy przy wejściu na teren pikniku prowadzić będą punkty sprawdzające.

Impreza potrwa od 10:00 do 17:00.

Wstęp wolny.