XXIV Ogólnopolska Olimpiada Młodzieży w Sportach Halowych Wielkopolska 2018 odbędzie się w okresie od 27 kwietnia do 10 czerwca.Miastami gospodarzami będą: Kalisz, Konin, Krotoszyn, Luboń, Piła, Poznań, Sypniewo k. Jastrowia (powiat złotowski), Swarzędz, Szamotuły, Tarnowo Podgórne i Żerków oraz poza Wielkopolską – Zabrze. Udział w niej weźmie blisko 2 660 zawodniczek i zawodników z całego kraju, których wspierać będzie ok. 750 szkoleniowców. Nad prawidłowym przebiegiem zawodów czuwać będzie blisko 350 sędziów. Fundacja LOTTO wspiera organizację tej imprezy.

Do rywalizacji przystąpi młodzież w kategorii juniora młodszego w następujących sportach: badminton, boks, brydż sportowy, gimnastyka artystyczna, gimnastyka sportowa, judo, piłka siatkowa, skoki na trampolinie, szachy, szermierka, taekwondo olimpijskie, tenis, tenis stołowy, zapasy kobiet oraz zapasy mężczyzn w stylu wolnym i klasycznym. Rywalizacja o medale mistrzostw Polski juniorów młodszych obejmie 155 konkurencji. Dla wielu uczestników udział w olimpiadzie będzie pierwszym startem w karierze na imprezie tak wysokiej rangi mistrzowskiej.

Głównym celem sportowej rywalizacji jest selekcja wybitnych zawodników i objęcie najlepszych z nich kompleksowym programem szkolenia przez właściwe polskie związki sportowe. W bliższej perspektywie czasowej, zawody Ogólnopolskiej Olimpiady Młodzieży stanowią podstawę kwalifikacji do reprezentacji Polski na zawody międzypaństwowe juniorów młodszych i juniorów, w tym na mistrzostwa Europy i mistrzostwa świata w tej kategorii wiekowej, Olimpijski Festiwal Młodzieży Europy oraz Młodzieżowe Igrzyska Olimpijskie (rozgrywane co 4 lata). W dalszej perspektywie, najlepsi spośród uczestników olimpiad młodzieżowych walczyć będą medale mistrzostw Europy i mistrzostw świata w kategorii seniorów, jak też o nominacje do reprezentacji Polski na igrzyska olimpijskie.

Organizatorem XXIV Ogólnopolskiej Olimpiady Młodzieży w Sportach Halowych jest Wielkopolskie Stowarzyszenie Sportowe, na podstawie decyzji Ministra Sportu i Turystyki, który powierzył Województwu Wielkopolskiemu tę imprezę i w głównej części ją finansuje. Gospodarzem imprezy jest Marszałek Województwa Wielkopolskiego, dofinansowujący zawody finałowe oraz ceremonię otwarcia imprezy, która nastąpi 27 kwietnia wHali widowiskowo-sportowej w Swarzędzu – Zalesewie. Zamknięcie imprezy zaplanowano na dzień 3 lipca w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Wielkopolskiego w Poznaniu.

Fundacja LOTTO, jako partner imprezy, dofinansowuje zakup specjalistycznego sprzętu sportowego na potrzeby organizacji zawodów:m.in. kompletu trampoliny do skoków, pięciu mat badmintonowych oraz maty tatami do judo.