22.05.2023

13 maja w Rzeszowie, na hali sportowej Szkoły Podstawowej nr 18 z Oddziałami Dwujęzycznymi odbył się Turniej Kumulacji Aktywności, który zgromadził 60 zawodników z 4 miejscowości: Rzeczyca Ziemiańska, Ostrowiec Świętokrzyski, Kotuń oraz Rzeszów. Organizatorem wydarzenia była Iwona Mostek – Mistrz Sportu ogólnopolskiego programu kumulacja aktywności prowadząca grupę w Rzeszowie pn. Z karate po zdrowie – sportowa postawa to prosta sprawa. Współorganizatorami wydarzenia byli: Damian Jakóbczyk (zapasy) prowadzący grupę pn. Wygraj marzenie – zostań mistrzem, Łukasz Ligocki (narciarstwo) prowadzący grupę pn. Sportowa pasja oraz Sebastian Pawlak (zapasy) prowadzący grupę pn. Zapasy – sport dla wszystkich.

Całość wydarzenia rozpoczęliśmy od wspólnej rozgrzewki przeprowadzonej przez Iwonę Mostek. Młodzież biorąca udział w Rozgrywkach Międzygrupowych na początek musiała ściśle współpracować w rywalizacji wyścigów rzędów. Wyścigi te składały się z 4 niebanalnych konkurencji, które mocno angażowały młodzież do logicznego myślenia, szybkości i współpracy w zespole. Kolejno, przeszliśmy do rywalizacji indywidualnej w podziale na kategorie wiekowe oraz dziewczęta i chłopców. Emocjom nie było końca. Bieg wahadłowy na odcinku 20 metrów wykonywany biegiem przodem i tyłem sprawdził szybkość, równowagę i zrywne starty u zawodników. Tor przeszkód składający się z różnorodnych ćwiczeń wymagał koncentracji, skupienia i szybkiej pracy ciałem. Wszyscy zawodnicy dali z siebie 110 %. Atmosfera była podniosła i rodzinna – gdyż każdy Mistrz Sportu traktuje swoich podopiecznych jak jedną wielką sportową rodzinę. Uśmiechy na twarzach uczestników oraz naszych trenerów były jednoznaczne – wszyscy świetnie się bawiliśmy.

W roli sędziów oraz sekundantów wystąpili zawodnicy i instruktorzy Klubu Sportowego Oyama Rzeszów.

Fundacja LOTTO im. Haliny Konopackiej, zawsze wspiera sportowe inicjatywy i rozwój dzieci i młodzieży.

Dziękujemy za uchwycenie emocji na fotografiach, fotoreportaż – Artur Wysocki.