25.01.2019

„Dziękujemy” – to dobre słowo wysyłamy dziś w stronę wolontariuszy zaangażowanych w wychowanie szczeniąt oraz młodych psów przewodników, wspierających tym samym Fundację na rzecz Osób Niewidomych Labrador-Pies Przewodnik.

Wspomniana Fundacja jest członkiem International Guide Dog Federation. Jej celem jest szkolenie oraz nieodpłatne przekazywanie osobom niewidomym psów przewodników. Dotychczas przeszkoliła i przekazała już w różne strony Polski 48 takich czworonożnych pomocników.

Zespół wolontariuszy jest pierwszym i najważniejszym ogniwem w szkoleniu przyszłego psa przewodnika dla osób niewidomych. Nasz projekt „Dziękujemy” miał na celu wyróżnienie, docenienie ich pracy i zaangażowania związanego z wsparciem działalności Fundacji, przez organizację specjalnego spotkania.

W trakcie integracji zostały wręczone dyplomy z podziękowaniami, drobne upominki dla dzieci. Przygotowano także mnóstwo gier, animacji i zabaw rodzinnych. Zorganizowano również przejażdżki konne oraz spotkanie ze zwierzętami utrzymywanymi w gospodarstwie. Było także ognisko, przy którym wszyscy mogli wymienić swoje doświadczenia i podzielić się nowymi pomysłami.

Wolontariusze zostali docenieni za trud pracy, jaki wnieśli w szkolenie psów, które świetnie spisują się podczas rehabilitacji z osobami niewidomymi. Dzięki nim wielu podopiecznych fundacji ma nowe, dobre towarzystwo pozwalające m.in. na bezpieczniejsze poruszanie się po mieście.

Na takie projekty „merdamy ogonem”!