22.01.2019

„Akcja Rewitalizacja” to kolejny projekt realizowany w ramach Kumulacji Dobrej Woli. Prace renowacyjne, umożliwiające bezpieczną zabawę dzieciom, nasi wolontariusze wykonali tym razem w Szkole Podstawowej nr 2 im. Floriana Adamskiego w Chełmie Śląskim. Ze względu na to, że niektóre elementy konstrukcji placu zabaw leżały nieużytkowane i zagrażały bezpieczeństwu osób korzystających, plac rekreacyjny zamykany był w trakcie szkolnych przerw, a także w weekendy, przez co dzieci nie mogły korzystać również z boiska placówki.

Wolontariusze postanowili wymienić stare i zniszczone elementy konstrukcji drewnianych, takie jak: drabinki, huśtawki, deski oraz śruby. Odmalowali wyselekcjonowane części, które okazały się zdatne do dalszego, bezpiecznego użytkowania, wymienili i uzupełnili łączniki w konstrukcjach, zakotwiczyli zjeżdżalnię oraz wymienili podest, zabezpieczyli drewniane elementy drewnochronem.

Oprócz ww. prac wolontariusze zadbali także o stronę wizualną – posadzili ozdobne krzewy wyznaczające granicę miejsca rekreacyjnego. Dzięki ich działaniom szkolna społeczność może teraz bezpiecznie korzystać z odnowionego placu zabaw. Brawo!