05.06.2017

Przy pięknej słonecznej pogodzie, w parku Kępa Potocka na warszawskim Żoliborzu zjawiło się ponad stu polskich medalistów olimpijskich, zaproszonych przez Polski Komitet Olimpijski na coroczny piknik. To dla nich przyszło tam również tysiące fanów sportu, wielu całymi rodzinami i z dziećmi, by aktywnie spędzić czas na sportowo. Po raz kolejny, podczas prawdziwego święta sportu polskiego, jakim był bez wątpienia 19. Piknik Olimpijski.

Organizatorzy przygotowali stoiska promocyjne z 30 sportów, obejmujących kilkadziesiąt konkurencji, za udział w których można było zdobyć tysiące nagród i upominków od sponsorów i partnerów Polskiego Komitetu Olimpijskiego. Swoją strefę przygotowała również Fundacja LOTTO. Jak zwykle najbardziej oblegane było stoisko, na którym można było spróbować swoich sił na ergometrze wioślarskim pod okiem Kajetana Broniewskiego brązowego medalisty Igrzysk Olimpijskich w Barcelonie. Po raz pierwszy z kolei można było zapoznać się z tajnikami wiosłowania u Roberta Sycza, 2-krotnego mistrza olimpijskiego z Sydney i Aten, reprezentanta LOTTO Bydgostii.
Strefę Fundacji LOTTO odwiedziło także wielu innych znanych i wybitnych sportowców oraz naszych mistrzów Kumulacji Aktywności, jak: Renata Mauer-Różańska, Elżbieta Urbańczyk-Baumann, Aleksandra Socha, czy Adam Seroczyński.
Dla najmłodszych uczestników zorganizowano pod namiotem Fundacji warsztaty i gry z „Alexandrem”. Nasi milusińscy bardzo licznie i chętnie ćwiczyli pamięć i zręczność, tworząc modele „Małego konstruktora” oraz rozmaite wzory i obrazy „Magicznych zabawek” i „Piaskowych Malowanek”. Dużą popularnością cieszyła się gra FIFA 7 na PlayStations. Rozległa strefa Fundacji LOTTO z wieloma leżakami i hamakami zachęcała do relaksu i odprężenia po emocjach sportowej rywalizacji z mistrzem, czy to na ergometrach, czy w innych licznych formach sportowej zabawy. Wszyscy uczestnicy aktywności otrzymywali atrakcyjne gadżety, a także … medale za wytrwałość.
Swój cichy kącik w naszej strefie mogła znaleźć także matka z dzieckiem (z fotelem i przewijakiem).
Wielką popularnością na Pikniku cieszyła się szczególnie strefa sportów zimowych, promująca najbliższe Igrzyska Olimpijskie w południowokoreańskim PyeongChang. U progu gorącego lata podziwiać można było popisy młodych zawodników na lodowisku i skoczni narciarskiej, torze igielitowym do biegów narciarskich, czy bobslejowej ścieżce startowej.
Za rok kolejny jubileuszowy piknik, już dzisiaj warto o nim pamiętać, gdyż atrakcji na pewno nie zabraknie.