23.03.2019

Sorry, this entry is only available in Polish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Nasza Fundacja dofinansowuje sztandarowy projekt najstarszego klubu sportowego w Polsce – 141-letniego Warszawskie Towarzystwo Wioślarskie pn. “Wioślarski Tytan Warszawy”. Tegoroczny cykl to już 6. edycja tej imprezy, a Fundacja LOTTO jest partnerem WTW od pierwszej edycji! Rywalizacja uczniów klas V-VIII warszawskich szkół podstawowych na ergometrach wioślarskich odbywa się najpierw w formule zawodów dzielnicowych, których zwieńczeniem jest finał warszawski z udziałem najlepszych z tych eliminacji. Tegoroczny cykl 10 imprez dzielnicowych rozpoczął się na Mokotowie, a potem gościł na Woli i Bemowie. We wszystkich tych imprezach eliminacyjnych rywalizowały rekordowe liczby uczniów, po 200-250 osób.

Na imprezie mokotowskiej pojawił się pierwszy reprezentant kraju, który wywodzi się z naborów WTW w czasie poprzednich edycji imprezy. Był to Piotr Płomiński, zwycięzca Tytana z 2016 r., aktualny mistrz Polski na jedynce. Młodych adeptów wioślarstwa, rywalizujących w imprezie eliminacyjnej na Woli, dopingowała Joanna Hentka – wychowanka WTW, brązowa medalistka IO w Rio de Janeiro, a także mistrzyni programu Fundacji LOTTO „Kumulacja Aktywności”. Sportową twarzą całego cyklu imprez w ramach Wioślarskiego Tytana Warszawy jest Agnieszka Renc, mistrzyni świata, a obecnie trener WTW, wyławiająca czujnym okiem wioślarskie diamenty do dalszego szkolenia klubowego.

W dniach 26-27 marca Tytan zagości w Ośrodku Polna na Śródmieściu oraz w sali SP 206 na Targówku. W kwietniu i maju rywalizować będą uczniowie szkół dzielnicowych: Ursynowa, Wilanowa, Ursusa, Ochoty i Bielan. Najlepsi wioślarze z wszystkich dzielnic powalczą o nagrody podczas finału zaplanowanego na 29 maja br. w Hali Sportowej Koło na Woli. Nagrodą główną jest ergometr dla zwycięskiej szkoły ufundowany przez Fundację LOTTO. Powodzenia!

Foto: MaciejKruger.com