31.05.2019

Sorry, this entry is only available in Polish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

W warszawskiej Hali Koło odbył się finał szóstej edycji Wioślarskiego Tytana Warszawy. Po trzech miesiącach rywalizacji, zorganizowanej przez najstarszy klub sportowy w Polsce – Warszawskie Towarzystwo Wioślarskie, w ośmiu warszawskich dzielnicach, stanęli na starcie najlepsi spośród 57 warszawskich szkół podstawowych, które reprezentowane były w całej edycji. Tego dnia hala “Koło” pękała w szwach. Oprócz licznie przybyłej młodzieży wraz ze swoimi wspaniałymi nauczycielami, pojawili się goście – przedstawiciele dzielnic i ośrodków sportu i rekreacji, gospodarze wcześniejszych eliminacji. Tego dnia Tytan gościł reprezentantów wszystkich dzielnic (Mokotów, Wola, Bemowo, Targówek, Śródmieście, Ursus, Ursynów i Wilanów).

Wioślarski Tytan Warszawy 2019 zapisał się w historii kolejnymi rekordami. W 8 dzielnicach wiosłowało na ergometrach blisko 1 500 dzieci z warszawskich szkół podstawowych. Przepłynęli łącznie blisko 480 tysięcy metrów!

Finał przebiegał podobnie jak wcześniejsze eliminacje. Najpierw dziewczęta i chłopcy z klas piątych i szóstych. Następnie klasy siódme i ósme, a na sam koniec dzielnicowe sztafety.

Obecne były sławy polskiego i warszawskiego wioślarstwa: Joanna Hentka (brązowa medalistka IO w Rio, obecnie mistrzyni Kumulacji Aktywności Fundacji LOTTO), Agnieszka Renc (mistrzyni świata, obecnie trener w WTW Warszawa) i wschodząca gwiazda wioślarska – Piotr Płomiński (najlepszy junior w Polsce, zwycięzca Tytana w 2016 roku).

Najlepszymi zawodnikami tegorocznego Tytana okazali się uczniowie szkół z dzielnicy Mokotów, odnosząc pewne zwycięstwo w sztafecie, a chwilę później reprezentacja Szkoły Zakonu Pijarów, podobnie jak rok temu, okazała się najlepsza w klasyfikacji generalnej Wielkiego Finału. W ten sposób do uczniów „Pijarów” trafił drugi ergometr wioślarski ufundowany przez głównego Partnera Tytana – Fundację LOTTO im. Haliny Konopackiej. Wręczenia nagrody głównej dokonała Prezes Fundacji Eliza Dzwonkiewicz. Warto podkreślić, że Fundacja LOTTO wspiera tę imprezę od pierwszej edycji.

fot. MaciejKruger.com