02.02.2019

Sorry, this entry is only available in Polish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Dziś sprawdźmy czy „Widać mnie ?!”. Projekt pod takim hasłem został zrealizowany w Chełmie Śląskim. Miał na celu uświadomienie dzieciom z Gminnego Przedszkola nr 1 jak ważne dla ich bezpieczeństwa na drodze są elementy odblaskowe.

Wolontariusze przygotowali przedstawienie, w którym wyraźnie pokazano różnice w widoczności między osobami poruszającymi się bez elementów odblaskowych oraz tymi wyposażonymi w dodatki pozwalające na ich łatwiejsze dostrzeżenie. Dzieci brały aktywny udział w przedstawieniu, co sprawiło im wiele radości. Dzięki tej formie programu połączonego z zabawą miały okazję w sposób przystępny, przyjemny dowiedzieć się więcej o własnym bezpieczeństwie ale także o ważnym oznaczeniu najbliższych, zwierząt, pojazdów. Po przedstawieniu odbyły się tematyczne rozmowy oraz warsztaty o przygotowaniu roweru do jazdy po zmroku.

W całej akcji wzięło udział blisko 250 dzieci, podzielonych na 10 grup. Przyjęto taką formę organizacji spotkania, która pozwoliła ułatwić zadanie przekazania ważnych treści. W całe przedsięwzięcie bardzo mocno zaangażowali się wolontariusze, dla których to wydarzenie jest mocną zachętą do realizacji podobnych projektów w przyszłości.

Pamiętajmy o odblaskach!