29.05.2019

Sorry, this entry is only available in Polish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

W słonecznej wiosennej scenerii, park Kępa Potocka na warszawskim Żoliborzu po raz 21. zmienił się w wielokolorowy i wielogodzinny spektakl sportowy. W 100. rocznicę powstania Polskiego Komitetu Olimpijskiego nie mogło być inaczej. Organizatorzy zapewnili niezliczone atrakcje dla blisko 30 tysięcy chętnych, w tym całych rodzin z małymi i większymi dziećmi, w każdym wieku. Piknik Olimpijski to od lat największa w Polsce impreza plenerowa, o charakterze rekreacyjno-sportowym, z dziesiątkami stoisk, na których każdy może się sprawdzić i zapoznać z kilkudziesięciu rodzajami sportowych aktywności. Zawsze nie brakuje też wielu wspaniałych gości specjalnych Pikniku – medalistów igrzysk olimpijskich. W tym roku było ich około 150, co stanowiło nie lada gratkę dla łowców autografów.

Wszystkie stoiska cieszyły się ogromnym powodzeniem, a wśród nich także strefa aktywności Fundacji LOTTO im. Haliny Konopackiej, z wieloma atrakcjami, prowadzonymi przez znakomitych sportowców, zaproszonych do udziału w imprezie.

Kajetan Broniewski, brązowy medalista olimpijski z Barcelony, jak co roku, poprowadził wioślarski show na ergometrach. Tłumy chętnych oblegały jego stanowisko, zaciekle walcząc o jak najlepsze wyniki, ale też doskonale bawiąc się w towarzystwie wielu sław polskiego sportu, które sukcesywnie odwiedzały jego stanowisko.

Barbara Madejczyk z Ustki, znakomita polska oszczepniczka, 2-krotna olimpijka z Aten i Pekinu, zachęcała dzieci do spróbowania sił w swojej konkurencji, tym razem zabawowo rzucając do celu.

Rafał Kownatke z Pucka, 2-krotny halowy mistrz Polski w pchnięciu kulą, pokazywał przyszłym miotaczom tajniki rzutu dyskiem, także w formie zabawowej – do celu.

Bartek Marszałek, najlepszy polski kierowca motorowodny, prezentował łódź Formuły 1, która robiła na oglądających ogromne wrażenie.

Dużym zainteresowaniem najmłodszych cieszyły się: tor przeszkód pn. „Uratuj polskie złoto”, nawiązujący do historycznej akcji ewakuacji złota z 1939 r., w którym brała udział patronka Fundacji – Halina Konopacka oraz edukacyjny quiz wiedzy o sporcie dla dzieci i dorosłych.

Za wszystkie aktywności, na wszystkich uczestników czekały atrakcyjne gadżety oraz autografy od ww., a także innych sportowców wspieranych przez Totalizator Sportowy, jak wioślarz Miłosz Bernatajtys z LOTTO Bydgostii oraz łyżwiarze szybcy z „6 LOTTO” – Patrycja Maliszewska i Sebastian Kłosiński. Przy ściance ze zdjęciem patronki Fundacji, każdy mógł sobie zrobić selfie z Haliną Konopacką.

A my już dziś czekamy na następny Piknik za rok, w uroczym parku Kępa Potocka.

Zapraszamy do galerii zdjęć.