17.03.2019

Sorry, this entry is only available in Polish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

W programie XXV Ogólnopolskiej Olimpiady Młodzieży w sportach zimowych odbyły się także …. turnieje koszykarskie. W Bochni rywalizowały dziewczęta, a w Krakowie – chłopcy. W obu turniejach finałowych wystąpiło po 8 reprezentacji wojewódzkich (złożonych z zawodników do lat 14), wyłonionych po wcześniejszych eliminacjach.

Wśród dziewcząt, w finałowym pojedynku, po dramatycznym meczu i decydującej akcji w ostatnich jego sekundach, reprezentacja województwa łódzkiego pokonała faworyzowane Mazowsze 55:54. Na trzecim miejscu uplasowały się koszykarki Pomorza, po zwycięstwie nad Wielkopolską 80:46.

W finale turnieju chłopców aż takich emocji nie było. Najlepszymi okazali się koszykarze z Wielkopolski, prowadzący już po pierwszej kwarcie różnicą 16 punktów, którzy ostatecznie zwyciężyli Zachodniopomorskie 97:60. Medal brązowy wywalczyli koszykarze ze Śląska, pokonując Pomorze 67:63.

MVP turnieju zostali wybrani Wiktoria Stasiak z Łódzkiego i Jan Śmiglak z Wielkopolski.