29.05.2019

Sorry, this entry is only available in Polish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Na obiektach sportowych Województwa Świętokrzyskiego zakończyła się rywalizacja uzdolnionej młodzieży uczestniczącej w zawodach finałowych XXV Ogólnopolskiej Olimpiady Młodzieży w sportach halowych. Wyłoniono mistrzów Polski w kategorii juniora młodszego, spośród ponad 3 000 zawodniczek i zawodników rywalizujących w 19 blokach sportów.

Klasyfikację generalną województw wygrali reprezentanci Mazowsza, gromadząc łącznie 1 478,50 pkt i 84 medale, w tym 28 złotych. Dosłownie „rzutem na taśmę”, zdobywając 122 pkt w ostatnim bloku sportowym – gimnastyce artystycznej (przy tylko 18 pkt Wielkopolski), pokonali zwycięzców ubiegłorocznej olimpiady halowej – Wielkopolskę, która zgromadziła 1 447,00 pkt i 80 medali, w tym 24 złotych. Trzecie miejsce przypadło Śląskowi – 1 270,75 pkt i 74 medale, w tym 18 złotych.

Wśród 959 reprezentowanych klubów największe sukcesy odnieśli zawodnicy MKS Kusy Szczecin, zdobywając 190,30 pkt. Miejsca drugie i trzecie wywalczyli reprezentanci akademickich klubów poznańskich: AZS-AWF – 134,00 pkt oraz AZS Organizacja Środowiskowa – 128,00 pkt.

Fundacja LOTTO im. Haliny Konopackiej, jako partner imprezy, dofinansowała zakup specjalistycznego sprzętu sportowego niezbędnego do organizacji zawodów w judo, zapasach, piłce ręcznej i piłce siatkowej. Po zakończeniu imprezy sprzęt ten będzie wykorzystywany w procesie szkolenia utalentowanej sportowo młodzieży na terenie Świętokrzyskiego.

Zapraszamy do galerii zdjęć przybliżającej rywalizację w wybranych dyscyplinach.