Sorry, this entry is only available in Polish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Patroni Roku edycja 2019

W związku z ustanowieniem przez Sejm Rzeczypospolitej Polskiej patronów roku 2019, Fundacja LOTTO im. Haliny Konopackiej, ogłasza konkurs grantowy „Patroni Roku” skierowany do organizacji non-profit chcących wziąć udział w uhonorowaniu i umocnieniu historycznego znaczenia wyróżnionych postaci: Gustawa Herling-Grudzińskiego, Anny Walentynowicz, Stanisława Moniuszki oraz wydarzeń: Unii Lubelskiej i Powstań Śląskich.

Konkurs ma na celu upamiętnienie patronów, uznanych za zasługi i szczególne znaczenie dla naszej Ojczyzny, poprzez finansowe wsparcie projektów ściśle z nimi związanych z uwzględnieniem ich wartości edukacyjnej i kulturowej.

Projekty składane w konkursie muszą wpisywać się w motywy tematyczne:

Spełnienie powyższego wymagania jest jednym z wymogów formalnych, a poziom zgodności projektu z motywem stanowi jeden z punktów oceny merytorycznej.

W konkursie wyróżniono dwa koszyki finansowe (pułapy wsparcia):

• koszyk A: od 1000zł do 19 999zł (tu nie jest wymagany wkład własny. Przewidywana liczba przyznanych grantów: 30),
  • koszyk B: od 20 000zł do 30 000zł (tu wymagany jest finansowy wkład własny w wysokości 20% całości kosztów Projektu. Przewidywana liczba przyznanych grantów: 10)

Uprawnione do zgłaszania wniosków wszystkie organizacje non-profit takie jak m.in. stowarzyszenia, fundacje, szkoły, kluby sportowe, jednostki samorządu terytorialnego, domy kultury, biblioteki oraz wszystkie inne działające na rzecz dobra publicznego.

Formy działań, na które można uzyskać Grant:

• upamiętnienia w formie tablic pamiątkowych lub innych małych form architektonicznych,
  • konferencje, spotkania, sympozja,
  • wydawnictwa,
  • koncerty,
  • wydarzenia plenerowe,
  • wystawy,
  • audycje radiowe, telewizyjne,
  • promocja w internecie,
  • imprezy sportowe.

W tym roku termin składania wniosków w konkursie rozpoczyna się 27 marca i trwać będzie do 25 kwietnia. Zachęcamy do zapoznania się z Regulaminem konkursu oraz do zgłaszania wniosków przyciskami znajdującymi się poniżej:

wzór umowy darowizny