14.05.2019

Sorry, this entry is only available in Polish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Na terenie Województwa Świętokrzyskiego trwa rywalizacja młodych sportowców w ramach XXV Ogólnopolskiej Olimpiady Młodzieży w sportach halowych. Po szachistach i piłkarzach ręcznych, rozegrano już rywalizację młodych judoków, zapaśników i szermierzy, a następnie brydżystów i tenisistów stołowych. Dyscypliną pokazową, rozgrywaną w ramach olimpiady, był bilard. Sportową walkę młodzieży podziwiać możemy na załączonych zdjęciach, przesłanych przez Organizatora OOM – Świętokrzyską Federację Sportu.

Rywalizację juniorów młodszych w judo rozegrano w Chęcinach. Wystartowali zawodniczki i zawodnicy z 62 klubów, ze wszystkich województw. Największe sukcesy świętowali zawodnicy MKS Juvenia Wrocław, którzy zdobyli 38 pkt oraz AZS-UW Warszawa – 25 pkt i KJ Koka Jastrzębie-Zdrój – 22 pkt.
Najliczniej reprezentowani byli zapaśnicy, którzy walczyli w trzech blokach sportów: w stylu wolnym i klasycznym mężczyzn oraz w zapasach kobiet. W zapasach klasycznych, rozegranych w Staszowie, wśród 48 klubów najlepsi okazali się reprezentanci RCSZ Olimpijczyk Radom, którzy zdobyli 37 pkt i o pół punktu wyprzedzili Unię Racibórz. W stylu wolnym, także w Staszowie, rywalizowali reprezentanci 55 klubów, a najlepsi byli zapaśnicy z WKS Śląsk Milicz – 42 pkt przed MKS Bloczek Team Pelplin – 40 pkt. W zapasach kobiet, rozegranych w Kielcach, największy dorobek punktowy wśród 56 klubów wywalczyły zawodniczki ZKS SLAVIA Ruda Śląska – 47 pkt i MKS Cement Gryf Chełm – 41 pkt.

W trzech blokach sportów w szermierce (szabla, szpada i floret), zorganizowanych w Krakowie, wystartowali zawodnicy i zawodniczki z 60 klubów i 14 województw. Najlepszymi klubami okazali się: KKSz Konin – 98 pkt, AZS-AWF Warszawa – 81 pkt i AZS-AWF Poznań – 66 pkt.
W tenisie stołowym rywalizowali reprezentanci 87 klubów ze wszystkich województw. Najlepszymi okazali się reprezentanci KS Bronowianka Kraków – 42,50 pkt i JKTS Jastrzębie-Zdrój – 40,75 pkt.
W finałowych zawodach OOM w brydżu sportowym rywalizowali reprezentanci 23 drużyn klubowych z 12 województw. W klasyfikacji klubowej zwyciężyli reprezentanci UKBS Dąbrówka Poznań – 72 pkt, przed UKS Olimpia Dwójka Kraków – 53,50 pkt.

Po jedenastu rozegranych blokach sportów prowadzili reprezentanci Śląska, przed Mazowszem i Dolnym Śląskiem. Rywalizacja dopiero jednak przekroczyła półmetek, a zawody potrwają jeszcze do 26 maja. Zapraszamy do śledzenia wyników na stronie imprezy  http://swietokrzyskie2019.pl/