Sorry, this entry is only available in Polish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

XXIV Ogólnopolska Olimpiada Młodzieży w sportach zimowych Podkarpackie 2018 rozpoczęła się 1 lutego br. W rywalizacji o medale w kategorii juniora młodszego i juniora uczestniczyć będzie ponad 1 100 zawodniczek i zawodników z całego kraju.

Tegoroczne zawody finałowe OOM w sportach zimowych trwać będą przez 36 dni, na terenie 7 miast Podkarpacia i Małopolski, w 13 dyscyplinach.Rywalizować będzie ponad 1100 najlepszych zawodniczek i zawodników z całej Polski. Gospodarzem XXIV OOM w sportach zimowych jest Województwo Podkarpackie, a głównymi organizatorami: Ministerstwo Sportu i Turystyki, Samorząd Województwa Podkarpackiego oraz Podkarpacka Federacja Sportu. Fundacja LOTTO jest Partnerem wydarzenia, dofinansowując zakup wybranego specjalistycznego sprzętu sportowego do organizacji zawodów.Po zakończeniu imprezy sprzęt ten służył będzie szkoleniu utalentowanej młodzieży z Podkarpacia.

Finały OOM stanowią podsumowanie systemu szkolenia młodzieży uzdolnionej sportowo prowadzonego przez Ministerstwo Sportu i Turystyki, a realizowanego przez polskie związki sportowe oraz wojewódzkie federacje sportu.

Blok sportów zimowych OOM obejmuje 13 sportów:

• biathlon,
  • curling,
  • hokej na lodzie,
  • łyżwiarstwo figurowe,
  • łyżwiarstwo szybkie tor długi,
  • łyżwiarstwo szybkie tor krótki (shorttrack),
  • narciarstwo alpejskie,
  • biegi narciarskie,
  • skoki narciarskie,
  • kombinacja norweska,
  • saneczkarstwo,
  • snowboard,
  • koszykówka.

Pierwsi zawodnicy rozpoczęli rywalizację w dniu 1 lutego (łyżwiarstwo szybkie w Sanoku), a ostatni zakończą ją 8 marca br. (curling w Krynicy-Zdroju). Oficjalna Ceremonia Otwarcia XXIV OOM w sportach zimowych odbędzie się w dniu 7 lutego w Sanoku.