08.04.2019

Województwo Świętokrzyskie jest gospodarzem jubileuszowej XXV Ogólnopolskiej Olimpiady Młodzieży w sportach halowych. Ceremonia uroczystego otwarcia imprezy odbyła się w wypełnionej młodzieżą sali koncertowej Kieleckiego Centrum Kultury w Kielcach. Zapalenia znicza olimpiady dokonał Sławomir Szmal, znakomity piłkarz ręczny, trzykrotny medalista mistrzostw świata i dwukrotny olimpijczyk, wspólnie z młodym szczypiornistą Vive Kielce Łukaszem Majchrzakiem.

W imieniu Fundacji LOTTO im. Haliny Konopackiej, Partnera imprezy, voucher dla Świętokrzyskiej Federacji Sportu na zakup sprzętu specjalistycznego do organizacji zawodów przekazał Jan Krypa, koordynator programu. W imieniu marszałka województwa otwarcia imprezy dokonał Mariusz Gosek, członek Zarządu Województwa Świętokrzyskiego.

Na arenach olimpiady młodzieżowej rozegrano już pierwsze zawody finałowe w piłce ręcznej dziewcząt i chłopców oraz w szachach. Turniej finałowy szczypiornistek, rozegrany w Kielcach, zakończył się zwycięstwem reprezentacji Pomorskiego, która wynikiem 25:22 pokonała drużynę Małopolski. Miejsce trzecie wywalczyły reprezentantki Śląska, pokonując Dolnośląskie 33:23. W turnieju chłopców, także rozgrywanym w Kielcach, losy złotego medalu ważyły się do ostatnich akcji meczu. Ostatecznie Dolnośląskie przetrzymało szturm gospodarzy ze Świętokrzyskiego, triumfując 25:24. Brązowe medale wywalczyli reprezentanci Małopolski, pokonując Śląsk 31:23. Zmagania najmłodszych szczypiornistek i szczypiornistów (do 14 lat) obserwował trener kadry narodowej kobiet Leszek Krowicki, w towarzystwie byłego wielokrotnego selekcjonera kadry mężczyzn Bogdana Wenty, aktualnie prezydenta miasta Kielce. Obaj dokonali również dekoracji medalami najlepszych zespołów.

W Sielpi Wielkiej zmagania olimpiadowe zakończyli młodzi szachiści. W kategorii do lat 12 zwyciężyli Maria Siekańska z KSz Stilon Gorzów i Bartosz Fiszer z UKS SP 321 Warszawa-Bemowo. W kategorii do lat 14 triumfowali: Martyna Wikar z LKSz GCKiP Czarna oraz Sebastian Półtorak z UKS Hetman Koronny Trzebinia. W klasyfikacji klubowej najlepsi okazali się reprezentanci KSz Polonia Wrocław, przed MUKS Stoczek 45 Białystok i LKSz GCKiP Czarna.

Kolejne zawody finałowe odbędą się już po Wielkanocy, a jako pierwsi rozpoczną je judocy, którzy od 25 kwietnia rywalizować będą o medale w Chęcinach.

Szczegółowe informacje, relacje i wyniki zawodów, które potrwają do 26 maja, można śledzić na stronie http://swietokrzyskie2019.pl/