08.04.2019

Sorry, this entry is only available in Polish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Województwo Świętokrzyskie jest gospodarzem jubileuszowej XXV Ogólnopolskiej Olimpiady Młodzieży w sportach halowych. Ceremonia uroczystego otwarcia imprezy odbyła się w wypełnionej młodzieżą sali koncertowej Kieleckiego Centrum Kultury w Kielcach. Zapalenia znicza olimpiady dokonał Sławomir Szmal, znakomity piłkarz ręczny, trzykrotny medalista mistrzostw świata i dwukrotny olimpijczyk, wspólnie z młodym szczypiornistą Vive Kielce Łukaszem Majchrzakiem.

W imieniu Fundacji LOTTO im. Haliny Konopackiej, Partnera imprezy, voucher dla Świętokrzyskiej Federacji Sportu na zakup sprzętu specjalistycznego do organizacji zawodów przekazał Jan Krypa, koordynator programu. W imieniu marszałka województwa otwarcia imprezy dokonał Mariusz Gosek, członek Zarządu Województwa Świętokrzyskiego.

Na arenach olimpiady młodzieżowej rozegrano już pierwsze zawody finałowe w piłce ręcznej dziewcząt i chłopców oraz w szachach. Turniej finałowy szczypiornistek, rozegrany w Kielcach, zakończył się zwycięstwem reprezentacji Pomorskiego, która wynikiem 25:22 pokonała drużynę Małopolski. Miejsce trzecie wywalczyły reprezentantki Śląska, pokonując Dolnośląskie 33:23. W turnieju chłopców, także rozgrywanym w Kielcach, losy złotego medalu ważyły się do ostatnich akcji meczu. Ostatecznie Dolnośląskie przetrzymało szturm gospodarzy ze Świętokrzyskiego, triumfując 25:24. Brązowe medale wywalczyli reprezentanci Małopolski, pokonując Śląsk 31:23. Zmagania najmłodszych szczypiornistek i szczypiornistów (do 14 lat) obserwował trener kadry narodowej kobiet Leszek Krowicki, w towarzystwie byłego wielokrotnego selekcjonera kadry mężczyzn Bogdana Wenty, aktualnie prezydenta miasta Kielce. Obaj dokonali również dekoracji medalami najlepszych zespołów.

W Sielpi Wielkiej zmagania olimpiadowe zakończyli młodzi szachiści. W kategorii do lat 12 zwyciężyli Maria Siekańska z KSz Stilon Gorzów i Bartosz Fiszer z UKS SP 321 Warszawa-Bemowo. W kategorii do lat 14 triumfowali: Martyna Wikar z LKSz GCKiP Czarna oraz Sebastian Półtorak z UKS Hetman Koronny Trzebinia. W klasyfikacji klubowej najlepsi okazali się reprezentanci KSz Polonia Wrocław, przed MUKS Stoczek 45 Białystok i LKSz GCKiP Czarna.

Kolejne zawody finałowe odbędą się już po Wielkanocy, a jako pierwsi rozpoczną je judocy, którzy od 25 kwietnia rywalizować będą o medale w Chęcinach.

Szczegółowe informacje, relacje i wyniki zawodów, które potrwają do 26 maja, można śledzić na stronie http://swietokrzyskie2019.pl/