08.02.2019

Sorry, this entry is only available in Polish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Na obiektach sportowych województwa małopolskiego rywalizują młodzi sportowcy startujący w zawodach finałowych XXV Ogólnopolskiej Olimpiady Młodzieży w sportach zimowych Małopolska 2019. Do walki o medale mistrzostw Polski w kategoriach młodzieżowych przystąpi ponad 1 100 zawodniczek i zawodników. Rywalizować będą w 156 konkurencjach sportowych. Pierwsze medale zostały już rozdane.

Na stokach Jaworzyny Krynickiej rozegrano Mistrzostwa Polski w kategorii juniora w narciarstwie alpejskim. Rywalizowano w 4 konkurencjach K i M (slalom, slalom gigant i super gigant oraz kombinacji alpejskiej). Największe sukcesy odnieśli alpejczycy … z Warszawy, zdobywając aż 9 medali (na 24 możliwe do zdobycia), w tym 7 złotych (na osiem). Klasą dla siebie była 20-letnia Zuzanna Czapska, reprezentantka NKN Warszawa, odnosząc komplet 4 zwycięstw, we wszystkich konkurencjach kobiet! Studentka Politechniki Warszawskiej była zdecydowaną faworytką, zwłaszcza że niedawno zadebiutowała w zawodach Pucharu Świata w Mariborze. Sposób w jaki zdominowała rywalizację w zawodach Ogólnopolskiej Olimpiady Młodzieży zasługuje na pełne uznanie.

Równie udanie wystartował w krynickich zawodach kolega klubowy Z. Czapskiej, Filip Szadkowski – zdobywca dwóch złotych medali. Siódmy złoty medal dla Mazowsza zdobył Leon Glanc z WKN Warszawa, a ostatni złoty medal w tych zawodach, jedyny dla Małopolski, wywalczył Szymon Bębenek z AZS Zakopane.

Uroczyste otwarcie małopolskiej olimpiady, z pełnym ceremoniałem olimpijskim, odbędzie się w sobotę 23 lutego w Zespole Szkół Mistrzostwa Sportowego w Zakopanem. Rywalizacja potrwa do 3 marca. Jako kolejni rywalizować będą (w dniach 11-14 lutego) alpejczycy w kategorii juniora młodszego. Ich zawody odbędą się na trasie FIS na Palenicy w Szczawnicy.

Szczegółowe informacje i wyniki współzawodnictwa młodzieży w ramach olimpiady można śledzić na stronie www.olimpiada.malopolska.pl.