07.03.2019

Sorry, this entry is only available in Polish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Zakończyła się rywalizacja w ramach XXV Ogólnopolskiej Olimpiady Młodzieży w sportach zimowych Małopolska 2019. W klasyfikacji generalnej województw zdecydowanie zwyciężyli młodzi sportowcy gospodarzy, czyli Małopolski, którzy zgromadzili 2053,31 pkt. Wyprzedzili reprezentację Śląska – 1 382,13 pkt i Mazowsza – 1 019,00 pkt. Małopolska okazała się najlepsza także w klasyfikacji medalowej, zdobywając 127 medali, w tym 50 złotych. Wśród 118 sklasyfikowanych klubów sportowych, najwyższy dorobek punktowy zgromadzili zawodnicy Łyżwiarskiego Klubu Sportowego Juvenia Białystok – 399,49 pkt, przed MKS Karkonosze Sporty Zimowe Jelenia Góra – 360,57 pkt i AZS Zakopane – 298,66 pkt.

Fundacja LOTTO im. Haliny Konopackiej była partnerem wydarzenia, dofinansowując zakup sprzętu specjalistycznego do organizacji zawodów i dalszego szkolenia sportowego uzdolnionej sportowo młodzieży z Małopolski. Odzwierciedleniem tego było wręczenie przez Prezesa Fundacji – Elizę Dzwonkiewicz vouchera na ten zakup podczas ceremonii uroczystego otwarcia zawodów, zorganizowanego w hali Zespołu Szkół Mistrzostwa Sportowego w Zakopanem.

Zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć z rywalizacji w wybranych sportach.