25.01.2019

Sorry, this entry is only available in Polish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

„Dziękujemy” – to dobre słowo wysyłamy dziś w stronę wolontariuszy zaangażowanych w wychowanie szczeniąt oraz młodych psów przewodników, wspierających tym samym Fundację na rzecz Osób Niewidomych Labrador-Pies Przewodnik.

Wspomniana Fundacja jest członkiem International Guide Dog Federation. Jej celem jest szkolenie oraz nieodpłatne przekazywanie osobom niewidomym psów przewodników. Dotychczas przeszkoliła i przekazała już w różne strony Polski 48 takich czworonożnych pomocników.

Zespół wolontariuszy jest pierwszym i najważniejszym ogniwem w szkoleniu przyszłego psa przewodnika dla osób niewidomych. Nasz projekt „Dziękujemy” miał na celu wyróżnienie, docenienie ich pracy i zaangażowania związanego z wsparciem działalności Fundacji, przez organizację specjalnego spotkania.

W trakcie integracji zostały wręczone dyplomy z podziękowaniami, drobne upominki dla dzieci. Przygotowano także mnóstwo gier, animacji i zabaw rodzinnych. Zorganizowano również przejażdżki konne oraz spotkanie ze zwierzętami utrzymywanymi w gospodarstwie. Było także ognisko, przy którym wszyscy mogli wymienić swoje doświadczenia i podzielić się nowymi pomysłami.

Wolontariusze zostali docenieni za trud pracy, jaki wnieśli w szkolenie psów, które świetnie spisują się podczas rehabilitacji z osobami niewidomymi. Dzięki nim wielu podopiecznych fundacji ma nowe, dobre towarzystwo pozwalające m.in. na bezpieczniejsze poruszanie się po mieście.

Na takie projekty „merdamy ogonem”!