15.02.2019

Sorry, this entry is only available in Polish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

“Czy ktoś widział lisa” to projekt, związany z organizacją zawodów Hubertusa dla podopiecznych Fundacja Stworzenia Pana Smolenia. Wolontariusze i pracownicy tej organizacji zajmują się na co dzień prowadzeniem zajęć hipoterapeutycznych dla dzieci, młodzieży i osób dorosłych z różnymi dysfunkcjami fizycznymi i intelektualnymi, prowadzą również warsztaty artystyczne i arteterapeutyczne.

Kluczowym zadaniem postawionym uczestnikom projektu było tytułowe poszukiwanie lisa. Podopieczni wraz ze swoimi hipoterapeutami poszukiwali lisków-maskotek, ukrytych w lesie. W programie nie zabrakło również wspólnych rozmów przy ognisku, warsztatów, muzyki i występów artystycznych.

We współpracy z Miasteczkiem Western City w Luboniu została przygotowana niespodzianka – stanowisko z bykiem Rodeo. Dodatkowo grupa taneczna Dallas Country prowadziła lekcję tańców kowbojskich. Całość zorganizowana z myślą o podopiecznych Fundacji, którzy przez taką formę aktywności mieli okazję pokonać kolejne bariery, podnieść swoją samoocenę i zmotywować się do dalszej pracy.

Dzieci po raz kolejny uczestniczyły w zajęciach rehabilitacyjnych, ale tym razem w trochę innej, rozrywkowej formie. Na pewno zapamiętają je miło i długo. Nasi wolontariusze już planują kolejne projekty i deklarują dalszą współpracę z Fundacją Stworzenia Pana Smolenia. Powodzenia!