Zimowa olimpiada młodzieży otwarta

28-02-2017

Przy górnej stacji wyciągu Rusin-Ski w Bukowinie Tatrzańskiej została uroczyście otwarta XXIII Ogólnopolska Olimpiada Młodzieży w sportach zimowych – Małopolska 2017. Rywalizację o tytuły mistrzów Polski juniorów i juniorów młodszych kontynuowali kolejni młodzi sportowcy z całej Polski.

Organizatorzy imprezy – Małopolski Związek Stowarzyszeń Kultury Fizycznej i gospodarze – samorząd Województwa Małopolskiego przygotowali piękną ceremonię uroczystego otwarcia imprezy. Od początku lutego w zimowej olimpiadzie rywalizuje ponad tysiąc sześćset młodych zawodników w 14 sportach. Rywalizacja ta potrwa do 12 marca, kiedy to ostatnie medale mistrzostw Polski juniorów młodszych i juniorów odbiorą w Kościelisku biathloniści.

Zapalenia olimpijskiego znicza w czasie ceremonii otwarcia olimpiady dokonała najlepsza polska łyżwiarka szybka, Katarzyna Bachleda-Curuś (z domu Wójcicka), czterokrotna olimpijka i dwukrotna medalistka olimpijska. W czasie pięknej ceremonii otwarcia imprezy Prezes Łukasz Stajuda symbolicznie przekazał Organizatorom zakupiony przez naszą Fundację, która jest Partnerem imprezy, skuter śnieżny do wytyczania i utrzymania tras narciarskich. Rozdano też kolejne komplety medali olimpiadowych w biegach narciarskich, skokach i kombinacji norweskiej oraz hokeju na lodzie, sportach saneczkowych i snowboardzie. Do walki o medale przystąpili również młodzi koszykarze, reprezentanci najlepszych 8 województw w kategorii 13-14 lat, których rywalizacja została włączona do zimowego bloku sportów.

Piękno rywalizacji młodzieżowej w małopolskiej olimpiadzie obrazują, chociaż częściowo, załączone zdjęcia przesłane przez Organizatora – Małopolski Związek Stowarzyszeń Kultury Fizycznej w Krakowie.