Sztuka teraz

To program realizowany przez Stowarzyszenie Wiosna przy wsparciu Fundacji LOTTO. Jego celem jest z jednej strony promocja sztuki i utalentowanych artystów a z drugiej uwrażliwianie Polaków na piękno i zbliżenie społeczeństwa do rynku sztuki.  Chcemy nauczyć, że obcowanie ze sztuką to nie tylko muzea i drogie wystawy, ale że każdy może być koneserem i posiadać własną domową galerię.  Chcemy pokazać, że kupując dzieła sztuki można pomagać nie tylko twórcom ale też ludziom potrzebującym.

W pierwszym etapie kuratorzy wyszukują zdolnych ale jeszcze nieznanych artystów (malarzy, rzeźbiarzy, fotografików)  i zapraszają ich do programu. Artyści wezmą udział w specjalnych warsztatach, dzięki którym będą mogli rozwijać swój talent i umiejętności a także spotkać się z już uznanymi, doświadczonymi twórcami. Oferowane przez uczestników programu dzieła zostaną ocenione przez specjalistów z Muzeum Narodowego w Krakowie, a najlepsze z nich wezmą udział w specjalnej wystawie.  Jednocześnie wszystkie prace będzie można kupić na internetowej aukcji a uzyskany w ten sposób dochód zostanie przeznaczony na wsparcie charytatywnego programu SZLACHETNA PACZKA.

Zapraszamy do obserwowania strony projektu i śledzenia aktualności www.szlachetnapaczka.pl/sztuka-teraz