Świętowaliśmy 200-lecie powstania 3. Pułku Strzelców Konnych

06-05-2015

Nasza Fundacja wsparła organizację obchodów 200-lecia powstania 3. Pułku Strzelców Konnych, które odbyły się w dniach 24-26 kwietnia w Jordanowie. Uroczystość rozpoczęła się w piątek 24 kwietnia od konkursu ujeżdżania koni w ośrodku jeździeckim w Toporzysku. Kolejnego dnia odbyły się liczne konkursy, m.in. przegląd mundurowy, konkurs ujeżdżania i strzelania konno z broni krótkiej, konkurs skoków przez przeszkody czy władania białą bronią. Sobotę zakończył Capstrzyk i Apel Poległych przy obelisku upamiętniającym żołnierzy 3. Pułku Strzelców Konnych. Uczestnicy obchodów mogli również obejrzeć pokazy wyszkolenia żołnierskiego, musztry paradnej i kawaleryjskiej, pokazy konne i spadochronowe, wysłuchać koncertów orkiestr wojskowych i występów zespołów muzycznych, a także zobaczyć wystawę edukacyjną dotyczącą 3. Pułku Strzelców Konnych.

Oprócz wymiaru patriotycznego i widowiskowego, była to znakomita okazja, by wśród mieszkańców okolicznych gmin promować sport jeździecki, jako ciekawą formę aktywności fizycznej.

Tu warto nadmienić, że w skład Komitetu Honorowego obchodów 200-lecia Pułku 3 Strzelców Konnych wszedł Pan Grzegorz Sołtysiński – członek zarządu Totalizatora Sportowego – fundatora Fundacji LOTTO Milion Marzeń.

Trzydniowe uroczystości zorganizował Klub Sportowy „Bór” Toporzysko. Klub jest członkiem Związku Stowarzyszeń „Federacja Kawalerii Ochotniczej”, które od zeszłego roku współpracuje z Torem Wyścigów Konnych SŁUŻEWIEC, wykonując pokazy kawaleryjskie w trakcie wybranych gonitw (np. tzw. „Wielkiej Warszawskiej”).

fot. Marek Lasyk

Fot. Marek Lasyk (05)1 26.04.2015  Uroczystosci  Fot. Marek Lasyk (41)1 26.04.2015  Piknik  Fot. Marek Lasyk (49)1