Rozpoczęła się sportowa rywalizacja młodzieży

07-02-2017

Na torze lodowym Centralnego Ośrodka Sportu w Zakopanem rozpoczęła się XXIII Ogólnopolska Olimpiada Młodzieży w sportach zimowych – Małopolska 2017. Jako pierwsi do rywalizacji przystąpili młodzi łyżwiarze z całej Polski.

Dopisała pogoda i poziom sportowy, gdyż padło wiele rekordów życiowych. Jak stwierdził trener reprezentacji Polski juniorów – Wiesław Kmiecik, poziom sportowy był wysoki, a dominowali zawodnicy objęci szkoleniem centralnym. Wychowawca złotego medalisty z Soczi Zbigniewa Bródki występował w podwójnej roli, selekcjonera i szkoleniowca Pilicy Tomaszów Mazowiecki, zespołu który zdominował zmagania w tej dyscyplinie. Najlepsze wyniki osiągali reprezentanci Polski: Karolina Bosiek i Mateusz Owczarek.

– Łyżwiarstwo szybkie zajmuje mi cały czas – stwierdził M. Owczarek, który w Zakopanem zdobył pięć złotych oraz srebrny medal – Bardzo pomógł nam trener Kmiecik, pod jego wodzą znacznie poprawiliśmy nasze wyniki. Jasne, że chciałbym dołączyć do pierwszej reprezentacji, ale twardo stąpam po ziemi. Za rok są igrzyska i pojadą tam nasze gwiazdy. Kończę wiek juniora i już samo trenowanie z najlepszymi jest ogromnym zaszczytem.

Link do filmu: strony www.olimpiada.malopolska.pl/2017/public/