14.09.2017

W Urzędzie Marszałkowskim Województwa Mazowieckiego podsumowano rywalizację uzdolnionej młodzieży w XXIII Ogólnopolskiej Olimpiadzie Młodzieży w sportach letnich Mazowsze 2017. Pamiątkowymi statuetkami podziękowano działaczom i organizacjom współpracującym przy imprezie, a pucharami uhonorowano zwycięskie kluby i województwa. Zwyciężyli gospodarze – reprezentanci Mazowsza, którzy zdobyli 2 305, 36 pkt i 106 medali, przed Wielkopolską – 2 186,36 pkt i 101 medali oraz województwem kujawsko-pomorskim – 1 497,22 pkt i 86 medali. Wśród 976 sklasyfikowanych klubów sportowych (spośród 1 050 uczestniczących w zawodach finałowych) największy dorobek zgromadzili reprezentanci CWZS Zawisza Bydgoszcz – 364,50 pkt, przed KS AZS UMCS Lublin – 361,75 pkt i UKS G-8 Bielany Warszawa – 289,08 pkt. Gospodarzami uroczystości byli marszałek województwa Adam Struzik oraz prezes Unii Związków Sportowych Warszawy i Mazowsza Zbigniew Pacelt, a gościem honorowym prezes PKOL Andrzej Kraśnicki. Gospodarze imprezy, wraz prezesem PKOL, dokonali przekazania flagi olimpijskiej prezesowi Śląskiej Federacji Sportu – Krzysztofowi Koniuszowi. Kolejna XXIV Ogólnopolska Olimpiada Młodzieży w sportach letnich odbędzie się w przyszłym roku na terenie Śląska.