Patronat nad CREiO TPD „Helenów”

Fundacja LOTTO jest patronem Centrum Rehabilitacji, Edukacji i Opieki TPD „Helenów”.logo_helenow1 Fundacja wspiera Ośrodek w realizacji jego misji już od kilku lat. Mająca niemal stuletnią historię placówka specjalizuje się w edukacji i rehabilitacji niepełnosprawnych dzieci i młodzieży. Z wszechstronnego wsparcia korzysta blisko 180 jego podopiecznych. Współpraca obu organizacji polega na udzielaniu przez Fundację LOTTO pomocy finansowej, włączaniu się w organizowanie niektórych działań prowadzonych przez Centrum TPD „Helenów” oraz zapraszaniu jego podopiecznych do udziału w wybranych programach i projektach realizowanych przez Fundację. Celem partnerstwa jest pokonywanie barier społecznych i pełna integracja wychowanków TPD „Helenów” ze społeczeństwem.

Wsparcie, jakiego Fundacja LOTTO udziela Centrum Rehabilitacji, Edukacji i Opieki TPD „Helenów” jest kontynuacją współpracy nawiązanej z ośrodkiem w 2008 roku przez Totalizator Sportowy. Spółka, mająca ponad pięćdziesięcioletnią tradycję zaangażowania społecznego, ufundowała zakup specjalnego samochodu do przewozu osób niepełnosprawnych, sprzętu do rehabilitacji dla podopiecznych Ośrodka oraz zadaszenie krytej ujeżdżalni konnej.
W 2009 roku Totalizator Sportowy sfinansował między innymi wakacyjny wyjazd podopiecznych CREiO TPD „Helenów”. Od 2011 roku powołana przez spółkę Fundacja LOTTO kontynuuje to zaangażowanie, wspierając różne inicjatywy wspomagające działalność TPD „Helenów” i jego podopiecznych.

IMG_6020

Uroczyste podpisanie umowy patronatu: Dyrektor Centrum TPD „Helenów” – Zbigniew Drzewiecki
i Prezes Fundacji LOTTO – Bartosz Mielecki.

W dniu 25 listopada 2013 r. Fundacja LOTTO objęła patronat nad CREiO TPD „Helenów”. Był to kolejny krok w zacieśnianiu trwającej od kilku lat współpracy między obiema organizacjami. Celem zawartej umowy jest zbudowanie stałego partnerstwa, które zapewni stabilne funkcjonowanie CREiO TPD „Helenów” oraz umożliwi podjęcie działań zmierzających do poprawy jakości poziomu życia niepełnosprawnych podopiecznych Centrum i wspieranie ich w drodze do samodzielności i niezależności. Fundacja LOTTO zadeklarowała gotowość do regularnego wspierania Centrum TPD „Helenów” kwotą 50.000 zł rocznie. Zobowiązała się także pomagać Ośrodkowi w pozyskiwaniu środków finansowych przeznaczonych na realizację jego celów, np. poprzez zachęcanie pracowników Totalizatora Sportowego do przekazywania na „Helenów” 1% podatku dochodowego od osób fizycznych. Fundacja będzie także zapewniać pomoc w organizacji wybranych inicjatyw Centrum TPD „Helenów” takich jak spotkania świąteczne, festyny, konkursy, imprezy sportowe, rekreacyjne i kulturalne, także poprzez udział wolontariuszy LOTTO oraz osób współpracujących z Fundacją w ramach innych projektów (np. wybitnych sportowców).

Dotychczas Fundacja LOTTO zaangażowała się m.in. w następujące działania na rzecz CREiO TPD „Helenów”:

• Organizacja imprezy mikołajkowej dla podopiecznych „Helenowa”, podczas której między innymi wręczono dzieciom prezenty (2011 r.):
  • Dofinansowanie zakupu minibusa na potrzeby wychowanków ośrodka (2012 r.):
  • Dofinansowanie zakupu sprzętu sportowego i rehabilitacyjnego dla Specjalnego Przedszkola Towarzystwa Przyjaciół Dzieci im. Sue Ryder (2012 r.):
  • Organizacja imprezy z okazji Dnia Dziecka – dnia pełnego zabawy i atrakcji dla niepełnosprawnych dzieci i młodzieży, które dzięki temu mogły zapomnieć o codziennych trudnościach życiowych. Fundacja LOTTO kupiła i przekazała nagrody dla uczestników konkursów sportowych organizowanych podczas imprezy oraz sfinansowała usługi animatorów, którzy swoim pobytem uatrakcyjnili obchody Dnia Dziecka. Dodatkowo, cały zespół Fundacji włączył się w imprezę, aktywnie angażując się w działania na rzecz podopiecznych (malowanie twarzy dzieciakom, pompowanie i rozdawanie balonów i pozostałych gadżetów które Fundacja przekazała podopiecznym Centrum na przykład zestawy do tenisa stołowego, ringo itp.). W wydarzeniu wzięło udział ok. 1 500 osób – do wychowanków „Helenowa” dołączyły bowiem dzieci i młodzież z zaprzyjaźnionych okolicznych szkół i ośrodków (2013 r.).
  • Projekt „Sukces na miarę możliwości” miał na celu promowanie zdrowego trybu życia oraz uprawiania sportów, jako sposobu aktywnego spędzania wolnego czasu. Fundacja przekazała wsparcie finansowe na zakup sprzętu sportowego, rehabilitacyjnego i edukacyjnego (m.in. sanek, sprzętu do zajęć ruchowych, wózków inwalidzkich), sprzęt gospodarstwa domowego do kuchni oraz wycieczkę dla podopiecznych do warszawskiego centrum rozrywki Hula Kula. Podopieczni między innymi doskonalili swoje umiejętności poruszania się na wózku aktywnym, brali udział w zajęciach na basenie i w grach zespołowych. Uprawianie sportu jest dla niepełnosprawnych wychowanków CREiO TPD „Helenów” formą aktywnej rehabilitacji. Umożliwia ono również kształtowanie charakterów młodych ludzi, którzy stają się otwarci na pokonywanie problemów i trudności w przekraczaniu własnych granic. Podopieczni poprawili swoją kondycję i sprawność fizyczną oraz wzmocnili poczucie własnej wartości i sprawczości. Zdobyli motywację do działania i radzenia sobie w sytuacji rywalizacji po to, by każdy z nich mógł osiągnąć sukces na miarę własnych możliwości. Uczestnicy programu poznawali także zasady właściwego odżywiania się i uczyli się samodzielnego przygotowywania zdrowych posiłków (2013 r.).
    Zajęcia z wykorzystaniem zakupionego sprzętu, który pomaga we wszechstronnym usprawnianiu dzieci: emocjonalnym, psychicznym i fizycznym, oraz lekcje prawidłowego odżywiania są kontynuowane w 2014 roku.
  • Dofinansowanie zimowego wyjazdu leczniczego do Mielna, podczas którego podopieczni „Helenowa” uczestniczyli w zajęciach na pływalni, wydarzeniach rozrywkowo-kulturalnych, zwiedzaniu i korzystali z nadmorskich spacerów (2014 r.):
  • Projekcja i spotkanie z reżyserem i producentem filmu „Warszawa 1935″, podczas którego uczniowie Gimnazjum i Liceum Ogólnokształcącego mogli porozmawiać z panem Tomaszem Gomołą – twórcą filmu krótkometrażowego Warszawa 1935 r. Pan Tomasz marzył o wyprodukowaniu filmu o zrekonstruowanej przedwojennej Warszawie, i do marzenia zachęcał młodzież. Uczniowie w trakcie spotkania dowiedzieli się o technologii, efektach 3D, etapach produkcji filmu. O tym, że warto stawiać czoła licznym przeciwnościom losu, a ciężka praca na pewno da efekty.
  •  Dzień Sportu i Rekreacji, który odbył się 14 maja 2014 r. na terenie ośrodka CREiO „Helenów”.  W trakcie imprezy dzieciaki wzięły udział w licznych konkurencjach sportowych, m.in. w zawodach jeździeckich oraz w pierwszym w historii biegu Helenowa na dystansie 200 metrów. Odbył się również pokaz psów, które zaprezentowały sztuczki z fresbee.  Swoją obecnością imprezę zaszczycił  p.Kajetan Broniewski – jeden z czołowych zawodników w historii polskiego wioślarstwa , brązowy medalista olimpijski (1992r.) i Mistrzostw Świata w 1991 r., zdobywca Pucharu Świata w 1991r., olimpijczyk z Seulu (1988r.), Barcelony (1992r.) i Atlanty w 1996r., który rozdawał dzieciakom autografy oraz wręczał nagrody.
  • Dzień Dziecka, który odbył się 4 czerwca 2014 r. Udział w imprezie wzięło ok. 1200 dzieci i młodzieży. Przygotowano liczne atrakcje, wśród których były m.in. występ Myszki Norki, pokaz baniek mydlanych, występy wokalno-taneczne grup z Litwy i Białorusi, pokaz akrobacji rowerowych Piotra Sońty oraz różnego rodzaju zjeżdżalnie, turnieje łucznicze „Jak Robin Hood” a także jazda jeepami terenowymi, wata cukrowa i poczęstunek. Fundacja LOTTO również włączyła się w organizację pikniku zapraszając do udziału w imprezie Bartka Ostałowskiego – kierowcę rajdowego, który prowadzi samochód oraz maluje obrazy stopą, zawodników klubu Aquila z Wadowic, którzy dali występ jazdy wyczynowej na rowerach BMX, parkourowców z Klubu Sportowego Movement z Gdańska, którzy zaprezentowali swoje sportowe umiejętności oraz wolontariuszki z Fundacji Dr Clowna, które animowały dzieci przebywające na terenie ośrodka. Ponadto pracownicy Fundacji pomogli w przygotowaniach: pakowali paczki z prezentami, jak również wydawali posiłki podczas imprezy. Na zakończenie Dnia Dziecka, Fundacja LOTTO przekazała podopiecznym „Helenowa” sprzęt multimedialny i audiowizualny.
  • Dofinansowanie budowy kompleksu szkolnego, którego uroczyste otwarcie odbyło się 14 października 2014 r. „Helenów” wzbogacił się o nowe sale szkolne, pracownie i imponującą salę sportowo-widowiskową. Nowa sala posłuży jako obiekt sportu i rekreacji, czynnej rehabilitacji, a także kultury, całej społeczności uczniowskiej „Helenowa”. Obiekt, przystosowany do potrzeb osób niepełnosprawnych, daje możliwość realizacji zajęć sportowych, organizacji występów, uroczystości szkolnych i okolicznościowych, a także spotkań ze sportowcami – np. współpracującymi z Fundacją LOTTO oraz Totalizatorem Sportowym w ramach projektów sportowych.
  • Wycieczka dla grupy 27 podopiecznych Centrum Rehabilitacji, Edukacji i Opieki TPD „Helenów” na Tor Wyścigów Konnych Służewiec, która odbyła się 26 października 2014 r. Dzień obfitował w atrakcje: oglądanie koni i dżokejów na padoku, emocje podczas gonitw, zwiedzanie stajni, a nawet jazda na kucyku!
  • Cieszymy się na wyścigi…czyli rajdowa przygoda w Słomczynie (kwiecień 2015). Niecodzienne, emocjonujące niespodzianki czekały w piątek 17 kwietnia 2015 r. na młodych podopiecznych Centrum: jazda terenowymi samochodami i pokaz driftu przygotowany przez Bartosza Ostałowskiego, niepełnosprawnego kierowcę rajdowego, który prowadzi auto za pomocą lewej stopy.  Punktualnie o godz. 9.00 z ośrodka „Helenów” wyruszyła kolumna 15 samochodów terenowych wraz z dzieciakami. W Słomczynie czekał już Bartosz Ostałowski, który wykonał pokaz driftu a następnie zabrał podopiecznych Helenowa na driftową przejażdżkę po torze swoim własnym samochodem. Dodatkowo można było się przejechać po torze z Andrzejem Filipkiem – kierowcą rajdowym z MotoIntegrator Team. Podczas eventu podopieczni otrzymali zdjęcia Bartka z jego autografem, mogli pooglądać samochody wystawione na torze oraz wziąć udział w szkoleniu z pierwszej pomocy. Na miejscu został zapewniony ciepły poczęstunek. Impreza została zorganizowana we współpracy z Bartoszem Ostałowskim oraz z pasjonatami jazdy terenowej  z Fundacji 4×4 Dzieciom.
  • Dzień Sportu i Rekreacji (maj 2015), w trakcie którego odbyły się liczne zawody i konkursy. Pan Jacek Magiera – piłkarz i trener młodzieży w Legii Warszawa wręczył najlepszym zawodnikom konkursów sportowych nagrody i dyplomy. Dodatkową atrakcją przygotowaną przez Fundację był pokaz szwolażerów i strzelców konnych z Ochotniczej Kawalerii z Klubu Sportowego „Bór” Toporzysko. Uczestnicy mogli podziwiać pokaz musztry kawaleryjskiej i władanie lancą. Dodatkowo, w  magazynie „Integracja” ukazał się obszerny artykuł nt. Dnia Sportu i Hipoterapii pn. „Konie, sport i piknik – spełnione dziecięce marzenia” przygotowany przez p. Agnieszkę Fiedorowicz i Mateusza Różańskiego. Zapraszamy do lektury!
  • zakup sprzętu do wyposażenia gabinetów terapeutycznych w Przedszkolu Specjalnym TPD im. Sue Ryder

Zrealizowane przez CREiO TPD „Helenów” wspólnie z Fundacją LOTTO projekty przynoszą widoczne efekty, polegające między innymi na pozytywnych zmianach w zachowaniu wychowanków. Stali się oni bardziej pewni siebie i otwarci, chętniej podejmują próby aktywności fizycznej i pokonują swoje słabości. Wzrasta też ich zaradność życiowa, często sami wychodzą z inicjatywą realizacji zamierzonych przez siebie celów. Działania te umożliwiają również kształtowanie umiejętności integracji z otoczeniem.

• W roku 2014 zrealizowano kilka imprez okolicznościowych, takich jak Mikołajki czy Dzień Dziecka, spotkania ze znanymi sportowcami, którzy współpracują z Fundacją LOTTO oraz z Totalizatorem Sportowym w ramach programów sportowych (np. „Kumulacja Aktywności”, „Stypendium na medal”, „LOTTO Team”, „Zostań Olimpijczykiem”), specjalny pokaz filmu pt. „Warszawa 1935” czy pokaz jazdy wyczynowej na rowerach BMX w wykonaniu zespołu kolarskiego KS AQUILA Wadowice. Podopieczni odwiedzili również Tor Wyścigów Konnych Służewiec. Fundacja zachęcała pracowników Totalizatora Sportowego i kolektorów LOTTO do realizacji projektów wolontariackich w Centrum TPD Helenów w ramach programu „Kumulacja Dobrej Woli”. Kontynuowano rozwój infrastruktury ośrodka, dofinansowując miedzy innymi zakupy niezbędnego sprzętu rehabilitacyjnego i sportowego.
  • W roku 2015 dla podopiecznych Centrum  zrealizowano, m.in: wyjazd feryjny do Mielna pn. „Dbamy o zdrowie”, kiermasz świąteczny prac Klubu Absolwenta podczas którego można było zakupić niepowtarzalne kartki, kolorowe zajączki, stroiki i pisanki i wiele innych prac, wykonanych ręcznie przez młodych artystów, projekt „Na świeżym powietrzu w Centrum Rehabilitacji, Edukacji i Opieki TPD „Helenów” w ramach, którego zakupiono konia do hipoterapii oraz sprzęt rehabilitacyjny – rowery trójkołowe, Dzień Dziecka, zaproszono kilkunastu podopiecznych „Helenowa” do udziału w pikniku z okazji Dnia Dziecka, przygotowanego przez Totalizator Sportowy na Torze Służewiec w dniu 30 maja, zaproszono 30. podopiecznych „Helenowa” do udziału w Warszawskim Memoriale Kamili Skolimowskiej, który odbył się 13 września na PGE Narodowy, przekazano derkę zimową dla konia o imieniu Filon zakupionego ze środków Fundacji, zorganizowano wycieczkę do Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie.

Podopieczni CREiO TPD „Helenówco roku własnoręcznie przygotowują kartki świąteczne, które Fundacja wysyła swoim partnerom i przyjaciołom:

Centrum Rehabilitacji, Edukacji i Opieki TPD „Helenów” jest miejscem wyjątkowym. Od początku swojego niemal stuletniego istnienia pracuje nieprzerwanie na rzecz szeroko pojętego dobra dzieci i młodzieży. Początkowo Centrum koncentrowało się na pomaganiu dzieciom mającym problemy z nauką, a jego pracownicy wypracowali autorską koncepcję i metodykę pracy z uczniami mającymi trudności z pisaniem i czytaniem – dyslektykami. Na początku lat 80-tych XX wieku, do „Helenowa” trafili pierwsi podopieczni z mózgowym porażeniem dziecięcym. Wtedy też Centrum podęło innowacyjną jak na tamte czasy próbę kompleksowej pracy z tak niepełnosprawnymi dziećmi. Połączono naukę z wieloprofilowym, zindywidualizowanym usprawnieniem podopiecznych bez odrywania ich od grupy rówieśniczej i rodziny. Przez ostatnie 30 lat Centrum Rehabilitacji, Edukacji i Opieki Towarzystwa Przyjaciół Dzieci „Helenów” wyspecjalizowało się w niesieniu pomocy osobom niepełnosprawnym ze sprzężeniami, czyli takim, które obok niepełnosprawności ruchowej mają również inne problemy zdrowotne lub zaburzenia. Przez ostatnie dekady w „Helenowie” powstał wyspecjalizowany zespół placówek świadczących kompleksowe wsparcie na rzecz dzieci i młodzieży niepełnosprawnej. W jego skład wchodzą: Niepubliczny Rehabilitacyjny Zakład Opieki Zdrowotnej, Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy (wraz z internatem), Szkoła Podstawowa, Gimnazjum, Liceum Ogólnokształcące, Szkoła Przysposabiająca do Pracy, Przedszkole Specjalne, Pozaszkolna Placówka Specjalistyczna, Hipoterapia (jest działem NRZOZ-u), Pracownia Profilaktyki i Wspomagania Rozwoju oraz Klub Absolwenta. W rezultacie ośrodek kompleksowo edukuje i rehabilituje osoby niepełnosprawne, otaczając swą opieką niemal 180 młodych ludzi.

tpd_logo

Centrum TPD „Helenów” jest placówką podległą Zarządowi Głównemu Towarzystwa Przyjaciół Dzieci.

Więcej informacji o Centrum Rehabilitacji, Edukacji i Opieki TPD „Helenów” można znaleźć na stronie internetowej: helenow.pl.