13.07.2018

Na obiektach sportowych województwa śląskiego rywalizują młodzi sportowcy startujący w zawodach finałowych XXIV Ogólnopolskiej Olimpiady Młodzieży w sportach letnich Śląskie 2018. Do walki o medale mistrzostw Polski w kategorii młodzieżowych przystąpi ponad 4 400 zawodniczek i zawodników, walczących o medale w 33 blokach sportów.

Uroczyste otwarcie śląskiej olimpiady, z ceremoniałem olimpijskim, odbyło się 6 lipca br. w Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach. W symbolicznej ceremonii zapalenia znicza olimpijskiego udział wzięli śląscy mistrzowie olimpijscy: bokser Marian Kasprzyk i zapaśnik Ryszard Wolny. Otwarcia imprezy dokonał wicemarszałek województwa śląskiego Michał Gramatyka, a Eliza Dzwonkiewicz – prezes Fundacji LOTTO, przekazała na ręce organizatorów voucher na zakupy sprzętu sportowego na kwotę 250 000 zł. Sprzęt ten będzie wykorzystany do organizacji zawodów finałowych, a po imprezie będzie służył szkoleniu uzdolnionej sportowo młodzieży śląskiej.

Rywalizacja uzdolnionej młodzieży w sportach letnich rozpoczęła się jeszcze przed ceremonią otwarcia. Aktualnie rozegrano już zawody w 13 blokach sportów. Największy dorobek punktowy zanotowali młodzi sportowcy z Mazowsza, główni faworyci do końcowego zwycięstwa, gromadząc 735,50 pkt i wyprzedzając województwa łódzkie i wielkopolskie. Gospodarze ze Śląska po pierwszej fazie olimpiady plasują się na 4 miejscu, ale ich szanse i aspiracje sięgają znacznie wyżej. Szczegółowe informacje i wyniki współzawodnictwa młodzieży w ramach olimpiady można śledzić na stronie http://www.oomslask2018.pl/  Zawody finałowe OOM w sportach letnich potrwają do 19 sierpnia.