Młodzi olimpijczycy rywalizowali w Krynicy-Zdrój

20-02-2017

Trwa XXIII Ogólnopolska Olimpiada Młodzieży w sportach zimowych Małopolska 2017. W kolejnych odsłonach imprezy rywalizowano na lodowisku w Krynicy-Zdrój.  Najlepsi juniorzy młodsi i juniorzy walczyli o medale mistrzostw Polski w short tracku, curlingu i łyżwiarstwie figurowym. Fundacja LOTTO Milion Marzeń jest Partnerem Organizatora imprezy – Małopolskiego Związku Stowarzyszeń Kultury Fizycznej w Krakowie.

W short tracku bezkonkurencyjni byli reprezentanci województwa podlaskiego – ŁKS Juvenii Białystok, którzy wywalczyli aż 45 medali – spośród 66 możliwych do zdobycia (w tym 16 złotych – na 22). Zdobywając łącznie 346 pkt (na 646) zdeklasowali pozostałe ekipy wojewódzkie. Drugie miejsce zdobyło województwo warmińsko-mazurskie – 162 pkt (15 medali, w tym 5 złotych), a trzecie – województwo łódzkie – 70,01 pkt (ale bez medalu). W klasyfikacji klubowej drugie miejsce za Juvenią wywalczył KS Orzeł Elbląg, a trzecie – UKS Błyskawica Domaniewice.

W curlingu najlepszymi okazali się reprezentanci Polskiej Organizacji Sportowej Łódź – 40 pkt, przed City Curling Club Warszawa – 35 pkt i śląskim KS Warszowice – 30 pkt.

W łyżwiarstwie figurowym zwyciężyli zawodnicy UKŁF Ochota Warszawa – 43 pkt, wywalczając 5 medali (w tym 2 złote), na 15 rozdanych, przed MKS Axel Toruń – 22 pkt i GKS Stoczniowiec Gdańsk – 18 pkt.

Po rozegraniu rywalizacji w 4 sportach w klasyfikacji wojewódzkiej prowadzą reprezentanci Łódzkiego – 373,35 pkt, którzy zdobyli 43 medale, w tym 20 złotych, przed Podlasiem – 346 pkt (45 medali, w tym 16 złotych) i Mazowszem – 227,33 pkt (18 medali, w tym 4 złote).

Zapraszamy do obejrzenia  krótkich relacji na stronie http://olimpiada.malopolska.pl/2017/public/aktualnosci/index/akt/91