Milion przygód z książką

17-06-2013

Fundacja LOTTO Milion Marzeń wraz z Wydawnictwem Media Rodzina przekaże 5 000 książek do bibliotek na terenie całego kraju. Publikacje zostaną rozdane w drodze konkursu otwartego pt. „Milion przygód z książką”. Współorganizatorami projektu są: Fundacja Rozwoju Społeczeństwa Informacyjnego i Stowarzyszenie Centrum Wspierania Aktywności Lokalnej CAL. Fundacja LOTTO Milion Marzeń w ramach swoich działań związanych z upowszechnianiem kultury, intensywnie wspiera czytelnictwo, zarówno wśród dzieci, jak i młodzieży. Pierwszą przygodę z książką zainicjowała wiosną br. przekazując pracownikom Totalizatora Sportowego oraz kolektorom 1 000 książek do wykorzystania w projektach realizowanych w ramach programu wolontariatu pracowniczego „Kumulacja Dobrej Woli”. Obecnie Fundacja realizuje akcję „Milion przygód z książką” adresowaną do wszystkich bibliotek publicznych w Polsce. Czytanie to podróż w nieznane. Pozwala najmłodszym na przeżywanie milionów przygód i emocji, oraz odkrywanie nowych, ciekawych miejsc, które w realnym życiu często są nieosiągalne. Taka podróż jest szczególnie ważna, zwłaszcza w wakacje, kiedy dzieci spędzają czas w domu lub na podwórku i marzą o tym, by wyjechać gdzieś daleko, zapomnieć o codzienności – mówi Bartosz Mielecki, Prezes Fundacji LOTTO Milion Marzeń. Szczegółowe informacje o akcji „Milion przygód z książką” oraz bezpłatne scenariusze zajęć dramowych dla bibliotek są dostępne na stronie biblioteki.org Lista bibliotek przyjętych do akcji>> FRSI-logo i nazwa-PL-300dpiPrintmedia_rodzina