„Hazard – historia, zagrożenia i drogi wyjścia”, red. B. Woronowicz

W lipcu 2012 r. Fundacja LOTTO Milion Marzeń współpracowała z Wydawnictwem Media Rodzina przy wydaniu książki pod redakcją dr n. med. Bohdana T. Woronowicza pod tytułem „Hazard – historia, zagrożenia i drogi wyjścia”.

Jest to pierwsze w Polsce tak wyczerpujące opracowanie na temat hazardu.Hazard - historia, zagrożenia i drogi wyjścia

W książce poruszane są tematy dotyczące m.in:

• hazardu – czym jest i co należy o nim wiedzieć (mity na temat hazardu, hazard w Polsce, klasyfikacje i fazy hazardu, znani hazardziści),
  • życia wolnego od hazardu – porady dla terapeuty (uwagi ogólne na temat terapii, mechanizmy obronne, wyzwalacze i samokontrola, zdrowienie, zapobieganie nawrotom, itp.),
  • hazardu i rodziny (rodzina dysfunkcyjna, współuzależnienie, hazard dzieci i młodzieży),
  • problemów osoby zadłużonej (specyfika problemu, niewypłacalność).

Autorami książki są:

dr n. med. Bohdan T. Woronowicz - specjalista i superwizor psychoterapii uzależnień, twórca i wieloletni kierownik Ośrodka Terapii Uzależnień w Instytucie Psychiatrii i Neurologii oraz Centrum Konsultacyjnego Akmed w Warszawie, redaktor merytoryczny książki.

Alex Blaszczynski - profesor psychologii klinicznej na Uniwersytecie w Sydney (Australia), dyrektor uniwersyteckiego Oddziału Badań na Hazardem i Kliniki Leczenia Hazardu Uniwersytetu w Sydney, światowej sławy specjalista w zakresie badań nad hazardem i leczenia patologicznego hazardu oraz propagator idei odpowiedzialnego hazardu.

Anita Pindur - psycholog, specjalistka leczenia hazardu, dyrektor ds. klinicznych ośrodka leczenia uzależnień The Way Back Inn w Chicago (USA).

Roman Pomianowski - psycholog, pedagog i terapeuta zajmujący się praktycznym wykorzystaniem teorii wyuczonej bezradności w pomaganiu osobom zadłużonym, realizator pilotażowego programu wsparcia zadłużonych w Poznaniu.