Jak powstrzymać ustawianie meczów

We wrześniu 2013 r. Fundacja LOTTO Milion Marzeń włączyła się w realizację projektu „Staying on side: How to stop match-fixing”, realizowanego przez Fundację Ekstraklasy przy współpracy z Transparency International, Bundesligą i European Professional Football League.

Logotyp_Fundacja_Ekstraklasy(1) Logotyp_Transparency_International logotyp flmm logo bundesliga5 Logotyp_EPFL

Problem obstawiania wyników meczów i uzależnienie od hazardu dotyka wielu sportowców i powoduje załamanie ich karier oraz problemy w życiu prywatnym. Szczególnie podatni na te zagrożenia są młodzi sportowcy, którzy zaczynają zarabiać duże pieniądze. Następstwem tych zagrożeń staje się problem ustawiania wyników meczów, czyli czynów korupcyjnych oraz hazardu, który może prowadzić nawet do uzależnienia. Fundacja Ekstraklasy poprzez Ekstraklasę S.A. ma możliwość dotarcia do sportowców i ich trenerów, i dzięki działaniom prewencyjnym zapobiec ww. problemom.

W wyniku realizacji projektu przeszkolonych zostało ok. 650 zawodników młodzieżowych oraz 30 trenerów w 16 klubach sportowych Ekstraklasy. Uczestnikom szkoleń została przekazana m.in. wiedza nt. zjawisk korupcji w sporcie, przykładowych nieuczciwych zachowań sprzecznych z wizerunkiem sportu oraz definicji zjawisk korupcyjnych i ustawiania meczów piłki nożnej.  Celem projektu było zapobieganie niepożądanym zjawiskom poprzez przekazanie wiedzy i przeszkolenie w zakresie zagrożeń jakie wynikają z uzależnienia od hazardu.

Program edukacyjny został opracowany na bazie doświadczeń tak uznanych instytucji jak Transparency International oraz Bundesliga i wpisuje się w koordynowany przez Ministerstwo Sportu i Turystyki program pod hasłem „Nie bądź pionkiem w grze!”. Wśród osób prowadzących szkolenia są także eksperci z Komendy Głównej Policji.