Gdzie szukać pomocy

Ośrodki terapeutyczne

Poniższa mapa prezentuje ośrodki terapeutyczne, z których psychoterapeuci uczestniczyli w szkoleniach pt. Diagnoza i terapia patologicznego hazardu.

Szkolenia zostały zorganizowane w październiku 2010 i 2011 roku, a ich odbiorcami byli doświadczeni terapeuci z całej Polski, którzy chcieli poszerzyć swoją wiedzę o kolejną specyficzną formę uzależnień, jaką jest uzależnienie od hazardu. Organizatorami szkoleń były Fundacja LOTTO  oraz Fundacja Zależni-Nie-Zależni.

Pomocy można szukać także w najbliższej poradni  miejsca zamieszkania w następujący sposób:

• Zapytaj w poradni terapii uzależnienia i współuzależnienia czy jest w niej specjalista, który zajmuje się hazardem (wykaz poradni jest dostępny na stronie parpa.pl).
  • Poszukaj najbliższej grupy Anonimowych Hazardzistów (zajrzyj na stronę anonimowihazardzisci.org).

Infolinia 800 100 800

We współpracy z Totalizatorem Sportowym, Fundacja LOTTO uruchomiła telefoniczną linię wsparcia 0800 100 800 dla osób korzystających z gier i loterii LOTTO. Dzwoniąc na wskazany numer, można uzyskać informacje nt.:

• jak grać bezpiecznie w gry i loterie LOTTO,
  • jak skorzystać z bezpłatnego (w ramach NFZ) wsparcia terapeuty uzależnień od hazardu – wybierając dane województwo zostaną wskazane placówki, w których psychoterapeuci udzielają pomocy nieodpłatnie, w ramach terapii prowadzonych w publicznych ośrodkach opieki zdrowotnej.